A holnap tegnapja

2021.09.02. 10:06

100 millióért adott el hamis Banksy-NFT-t – aztán bocs, visszavette

Több mint 240 ezer fontért (97,2 millió forintért) kelt el egy nem helyettesíthető tokenként (NFT) kínált hamis Banksy-mű a brit graffitiművész hivatalos oldalán keresztül elérhető online aukción.

A view of the alleged artistic work of the American street artist Banksy, just called "The shipwrecked child", who appeared on the outer wall of a house overlooking the Rio CA Foscari during the 58th International Art Biennale on May 15, 2019 in Venice, Italy. (Photo by Giuseppe Cottini/NurPhoto) (Photo by / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Giuseppe Cottini

A vevő azt hitte, hogy Banksy első NFT-jét vásárolta meg, pedig csak rászedték, noha a pénzét végül visszakapta.

Mi is az az NFT?

Az NFT (non-fungible token, nem helyettesíthető token) digitális protokoll, olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. A digitálisműkincs-piacon a vásárló közvetlenül az alkotónak fizet, méghozzá blokklánc alapú kriptovalutával.

A nem helyettesíthető azt jelenti, hogy minden egyes darab teljesen egyedi, egyszeri és megismételhetetlen.

Míg a kriptopénzek küldésekor és fogadásakor mindegy, hogy melyik blokkban kibányászott coin landol a tárcánkban, addig az NFT-k esetében fontos tudnunk, hogy pontosan melyik token kerül hozzánk, hiszen nem mindegy, hogy a digitális Mona Lisa vagy egy kripto cica képe kerül a virtuális nappalink falára.

A gyűjtők blokklánc alapú archívumot vezetnek a műalkotások tulajdonjogáról, így az eredeti példányok birtokolhatók és továbbadhatók, nyomon követhetők. Az eredeti példányok tulajdonosai az NFT-piactereken online galériákat és múzeumokat hozhatnak létre, így bárki böngészheti a digitális műkincsgyűjteményüket.

Visszatérve a mostani hamis Bansky-műre, az interneten Pranksyként ismert NFT-gyűjtő, aki harmincas éveiben jár és személyazonosságát nem hozza nyilvánosságra, úgy véli, hogy Banksy honlapját meghekkelték, ő maga pedig egy gondosan kidolgozott átverés áldozata lett.

A hacker ugyanakkor hétfő este visszautalta neki a pénzt, leszámítva a nagyjából 5 ezer fontra rúgó tranzakciós díjat.

A brit gyűjtő bizarrnak nevezte az esetet és úgy véli, hogy a hacker megijedhetett

– írja a BBC hírportálja.

Banksy honlapján egy – mostanra törölt – NFT nevű új aloldal jelent meg, amely egy online aukciós oldalra vezető linket tartalmazott, a megvásárolható NFT pedig a Great Redistribution of the Climate Change Disaster címet viselte.

Miután a férfi a többi licitálónál jóval magasabb ajánlatot tett, az árverés hirtelen véget ért, és az összeg – ethereum kriptovalutában – automatikusan a csalóhoz került.

„Asztali számítógépen és mobiltelefonon is ellenőriztem az URL-t, mielőtt licitáltam. Csak azért mertem ajánlatot tenni, mert Banksy hivatalos oldaláról volt szó. Amikor az ajánlatomat elfogadták, rögtön arra gondoltam, hogy valószínűleg átverés az egész” – jegyezte meg a vevő, aki azt gyanítja, hogy maga a hacker értesíthette őt és másokat is az aukcióról.

Banksy maga egyetlen NFT-t sem készített még, és semmilyen NFT-aukció nem kötődik a művészhez.

Az alábbi videó egy korábbi felvétel, amin élőben streamelve elégették, majd csakis digitális műalkotásként a korábbi ár többszöröséért eladták Banksy világhírű brit graffitiművész Morons (Hülyék) című művét.

A nem helyettesíthető tokenek piacának népszerűsége 2021 februárjában és márciusában szinte felrobbant. Minden NFT-nek van saját blockchainalapú digitális „pecsétje”, amely az eredetiségét és tulajdonosát igazolja.

Borítóképünkön Banksy „A hajótörött gyermek” című alkotása, amely egy ház külső falán jelent meg az 58. Nemzetközi Művészeti Biennálén 2019. május 15-én Velencében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!