Hivatalosan is párttá alakulna az Új Jobboldal román szélsőséges mozgalom

Hivatalosan is párttá alakulna az Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista román párt, amely a bukaresti bíróságon kérvényezte bejegyeztetését.

Tudor Ionescu, a szervezet elnöke a Mediafax román hírügynökségnek csütörtökön elmondta: a bukaresti törvényszéken iktatták a párt bejegyeztetéséhez szükséges iratokat, valamint a 30 ezer támogató aláírást.

A szervezet elnöke szerint “a román állam és nemzet megmentéséért” hozzák létre hivatalosan is a pártot. Hozzátette: 25 pontból álló programjuk van, amelyek közül az egyik Romániának a Moldovai Köztársasággal való egyesülését tartalmazza. Ionescu szerint pártja egyebek között a demográfiai csökkenést, a törvénytelen vagyonok elkobzását, és a törvénytelen privatizációk érvénytelenítését tűzte ki célul.

Az Új Jobboldal az elmúlt években Románia nemzeti ünnepe alkalmából Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön felvonulást szervezett, amelynek résztvevői magyarellenes jelszavakat skandáltak.

A szervezet a két világháború között alakult, antiszemita román legionárius mozgalom eszmei örökségéből táplálkozva határozza meg saját doktrínáját.