Hivatalos: az USL kormányoz. Ellenékbe mehet az RMDSZ

Hivatalos: az USL kormányoz. Ellenékbe mehet az RMDSZ
Nem volt végül mit tennie Traian Băsescu államfőnek: némi háttéregyeztetést követően közleményben tudatta, hogy Victor Pontát (USL/PSD) kérte fel kormányalakításra.

 

Ellenzékbe vonul az RMDSZ. Ma még egyeztetett a kormányra készülő USL-vel, ám estére Kelemen Hunor már azt tudatta: „nem hiszem, hogy meg kell szavaznunk majd Ponta kormányát”. Úgy tudni, az RMDSZ végül nem kap semmilyen posztot és ellenzékbe vonul. Ez persze nem zárja ki, hogy majd adott esetekben akár támogassa a kormányoldalt bizonyos ügyekben, ám kevesebb annál mint amit el akart érni.

Egyébként szűkszavú közleményben jelentette be az államfő, hogy az USL egyik társelnökét, a PSD-t irányító Victor Pontát jelölte ki arra, hogy megalakítsa a kabinetet. Mint ismeretes, Ponta vezette az előző kormányt is, majd az USL olyan túlhatalmat produkálva nyerte a parlamenti választást, hogy az államfőnek alig maradt más választása, mint hogy azt nevesítse miniszterelnök-jelöltnek, akit a győztes szövetség mindenáron akart. Előzőleg – hétfőn délelőtt – Traian Băsescu formálisan egyeztetett a parlamenti pártokkal. A megbeszélések során az USL-t alkotó PSD, PNL és PC mellett a szintén kormányra törekvő RMDSZ is azt kérte az államelnöktől, hogy a győztesek által javasolt Pontát jelölje ki kormányalakításra. A kabinet összetételéről már javában folynak az egyeztetések – a tervek szerint még karácsony előtt kérhetik a parlament voksát a csapat beiktatásáról. Annyi máris világos, hogy megújulás nem lesz, az USL a már ismert személyeket ülteti miniszteri bársonyszékekbe. Az RMDSZ kormányzati szerepvállalása kapcsán a PNL és a PC is megismételte, hogy nem ért egyet vele, s aztán már a PSD-ből is olyan hírek szivárogtak ki, hogy mégis inkább külső támogatónak szeretnék Kelemen Hunorékat. Mint ismeretes, a hivatalos kommunikáció szerint az RMDSZ minisztériumi posztokat is szeretett volna, például a kulturális tárcát, továbbá prefektusi és helyi jellegű tisztségeket.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,