Hivatalos ünnep Mária Mennybemenetele?

Hivatalos ünnep Mária Mennybemenetele?
A Szenátus munkaügyi bizottsága egy hónapon belül kell válaszoljon Traian Basescunak arra a visszaküldött kérésére, hogy pünkösd mellett augusztus 15. is legyen hivatalos ünnep Romániában.

Az újratárgyalási kérelem egy olyan, az elnöknek aláírásra benyújtott törvénytervezetre vonatkozik, melyben a pünkösd első és második napját nyilvánítsák hivatalos ünnepé, ami azzal jár, hogy munkaszüneti nap is lesz. Traian Basescu azzal az indoklással küldte vissza a törvénytervezetet, hogy a törvényesség koherenciájának megőrzése érdekében kellene augusztus 15-ét, Mária Mennybemenetelének napját is hivatalos ünneppé nyilvánítani.

Ahol már hivatalos

Augusztus 15. tíz európai országban hivatalos ünnep: Németországban (egyes szövetségi államokban), Franciaországban, Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, Luxemburgban, Ausztriában, Lengyelországban és Portugáliában.

A Szenátushoz eljuttatott újratárgyalási kérelemben az fogalmazódik meg, hogy ez egy indokolt kezdeményezés tekintettel arra, hogy Románia azon országok közé tartozik, melyekben a legkevesebb a spirituális jelentőségű hivatalos ünnepnapok száma. A Munka Törvénykönyvét módosító javaslatot több képviselő kezdeményezte, minden parlamenti pártból. A szenátus honlapja szerint az elnök által visszaküldött törvény kedden került vissza a szenátus szakbizottságaiba. Ennek ellenére Ioan Chelaru, a Szenátus állandó bizottságának titkára, aki egyben egyik kezdeményezője is volt a javaslatnak, azt nyilatkozta, hogy kedden az állandó bizottságban nem ismertették Traian Basescu újratárgyalási kérelmét.