Hivatalból vizsgálatot indított a Nép Ügyvédje a Nagybányán koldulásra kényszerített gyerekek ügyében

Illusztráció
Illusztráció
Hivatalból indított vizsgálatot a Nép Ügyvédje a Nagybányán bántalmazott és koldulásra kényszerített gyermekek ügyében – tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget az intézmény szerdai közleménye.

A közlemény szerint több újságcikk beszámolt arról, hogy gyerekeket vertek, láncon tartottak, ha nem voltak hajlandóak koldulni, vagy nem gyűjtöttek össze elég pénzt a koldulásból.

A gyerekeknek – akik között háromévesek is vannak – Nagybánya központjában, a templomok környékén kellett koldulniuk, legalább 30 – 50 lejt naponta. A csoport vezetői saját gyermekeiket is kéregetni küldték, és 17 éves fiukat bízták meg a koldulásra kényszerített kisebb gyerekek felügyeletével.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) vizsgálatai arra utalnak, hogy a bűnszervezet mát tíz éve működik. A kiskorúakat lelki és testi bántalmazásnak, megaláztatásoknak, ütlegeléseknek tették ki, sőt még láncokkal is megkötözték őket.

A Máramaros megyei törvényszék harmincnapos előzetes letartóztatási parancsot adott ki a vétkesek nevére, teszi hozzá a Nép Ügyvédjének közleménye.

AGERPRES/(RO – szerző: Iulia CARCIOG, szerkesztő: Andreea ROTARU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola

www.agerpres.ro