Hittanverseny: tárgyi tudás és lelkiség

Hittanverseny: tárgyi tudás és lelkiség
Szombaton a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség főtámogatásával ismét megszervezték a Hivatások nyomában elnevezésű megyeközi hittanversenyt. A téma Szent László élete és öröksége volt.

A XI. alkalommal megszervezett, a tanügyminisztérium hivatalos versenykalendáriumában szereplő rendezvény általános célja, hogy a résztvevő IX-XII-es diákok jobban megismerjék az egyháztörténelem kiemelkedő egyéniségeinek élete, működése által az Istennek, a felebarátnak szentelt élet értékét, mélységét és szépségét. Lévén hogy 2017 Szent László-év, az idei verseny témája magától érthetően a király élete és öröksége volt. A megmérettetésnek szokás szerint a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum biztosított otthont, és számos kiegészítő program is volt, például a fiatalok Lakatos Attila történész vezetésével kilátogattak a várba, a váradi egyházmegye bölcsőjébe.
A díjkiosztó ünnepség szombat este a Püspöki Palota dísztermében zajlott, ahol Zalder Éva igazgatónő köszöntötte az egybegyűlteket. Azon meggyőződének adott hangot: a felkészülés sok-sok munkát igényel, és „egy dolog a tárgyi tudás, és másik a lelkiség, hiszen a hittan nem csupán egy tantárgy”.
Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes reményét fejezte ki, hogy mindenki jól érezte magát, és függetlenül attól, hogy milyen helyezést ért el, pozitív élményekkel távozik Váradról. Hozzátette: örvendetes az is, hogy lehetőségük nyílt együtt lenni, beszélgetni hasonló érdeklődést tanúsító kortársaikkal, és azt kívánta a diákoknak, hogy sikerüljön majd olyan hivatást találniuk magunknak, melyben egy életen keresztül kedvüket lelhetik.
Dr. Gál László zsűritag, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója szerint a gyerekek megfelelően teljesítettek, jól fel voltak készülve. Külön értékelte a bemutatott színpadi előadásokat. Úgy vélte: sikerült mozgalmasságot bevinni a szövegekbe, érdekes volt, ahogyan aktualizálták az ezeréves történeteket a mai divatnak megfelelően úgy, hogy közben finom iróniát, nevelői szándékot is beleszőttek a darabokba, rávilágítva arra, hogy mi a valódi érték. Emellett az öltözékek, az előkerült kellékek is oda illőek voltak.

Útkeresés

Tankó Zita hitoktató két olyan imát olvasott fel, melyet a versenyzők az egyik feladatnak megfelelően írtak, az egyik inkább a fiataloknak szólt, a másik általánosabb jellegű volt.
Böcskei László megyés püspök megjegyezte: tulajdonképpen illő volt, hogy a azok a tanulók nyerjenek, bizonyítsanak, akik Szent László városában élnek. Örömének adott hangot, hogy folytatódik ezen hittanverseny szép hagyománya, mely az útkeresésről szól. Hangsúlyozta: az idei összejövetel különleges alkalom volt, nem csupán tisztelgés és emlékezés, hanem megnyílás Szent László előtt, és tanulás tőle. Úgy fogalmazott: a jelenlevők szövetséget kötöttek Szent Lászlóval, aki három módon is iránymutató az előrehaladásban: épített, megvédte népét, a keresztény értékeket és a megszentelődés útján járt.
Különdíjat vehetett át a gyímesfelsőloki Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum, a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum és székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum csapata. Dicséretet érdemelt a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum (6. hely), a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Műszaki Líceum (5.) és a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum (4.). A képzeletbeli dobogó harmadik fokára léphetett a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum három növendéke, „ezüstéremmel” térhettek haza a csíkszerdai Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum tanulói, míg a győztes a váradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum csapata lett (Konrád Botond, Bádon Dávid, Szabó Roland, felkészítőtanár: Benedek Ramóna). Böcskei László is díjakat adott át, és az ünnepségen többször külön szóba került a bizonytalan helyzetben levő marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ügye.

Ciucur Losonczi Antonius