Védőoltás

2021.03.16. 08:49

CNCAV: Folytatódik a lakosság immunizálása minden európai szinten jóváhagyott vakcinával

Az oltáskampányt koordináló országos bizottság hétfő este bejelentette, hogy Romániában minden, európai szinten jóváhagyott vakcinával folytatódik a lakosság immunizálása.

A CNCAV rendkívüli ülést tartott hétfő este az AstraZeneca oltással összefüggésbe hozott európai eseményekkel kapcsolatban. Az ülésen részt vettek az egészségügyi minisztérium, az országos közegészségügyi intézet és az országos gyógyszerügynökség képviselői is.

A résztvevők megvizsgálták a Románia területéről jelentett mellékhatásokat, más európai országok döntéseit és azok indoklását, a külföldről érkezett jelentéseket, az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásait, és ezek alapján úgy döntöttek, hogy Romániában folytatódik az oltáskampány minden COVID-19 elleni vakcinával, amely jelen pillanatban az európai illetékes hatóságok jóváhagyásával rendelkezik – közölte a CNCAV az AGERPRES hírügynökséggel.

Az Európai Gyógyszerügynökség farmakovigilancia bizottsága (PRAC – Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) március 18-án, csütörtökön rendkívüli ülést tart a véralvadási rendellenességekre vonatkozó jelentésekkel kapcsolatban. A hatóság várhatóan egy ajánlást is megfogalmaz, addig is az immunizálás folytatását javasolja. Az oltásnak ugyanis számottevőbb a pozitív hatása a COVID-19 súlyos formái és az elhalálozások megelőzése terén, mint a mellékhatások kockázata.

A közlemény leszögezi, kevés beoltott személynél jelentkeztek véralvadási rendellenességek, ezeknek az eseteknek az aránya nem haladja meg a nem beoltott személyek körében regisztrált véralvadási rendellenességek arányát. 'Szem előtt kell tartani, hogy ezeknek a rendellenességeknek különböző okai lehetnek, és az oltás beadásától függetlenül jelentkezhetnek' – nyomatékosítja az illetékes hatóság.

Hozzáteszik, az európai szakértők a legnagyobb körültekintéssel vizsgálják meg, hogy lehet-e ok-okozati összefüggés az oltás beadása és a jelzett rendellenességek között.

'Az oltás a COVID-19 járvány leküzdésének biztos és hatékony módja, és a Romániában alkalmazott vakcinákat a legszigorúbb döntéshozó fórum, az európai szakembereket tömörítő Európai Gyógyszerügynökség hagyta jóvá' – olvasható a közleményben.

A CNCAV kéri a beoltott személyeket, hogy minden mellékhatást jelentsenek. Ugyanakkor biztosítja a lakosságot, hogy a legnagyobb felelősséggel és a teljes átláthatóság jegyében kommunikál az immunizálási kampány sikere érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában