Hitelminősítés – az S&P negatívra rontotta a román kilátást

Az eddigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta hétfőn Románia eddig is jórészt gyenge befektetői szuverén adóskockázati besorolásainak kilátását a Standard & Poor’s, arra hivatkozva, hogy a román kormány nem ad megfelelő gazdaságpolitikai választ a gyorsan növekvő külső egyensúlyhiányra, miközben egyre romlanak a globális hitelpiaci viszonyok.

A kilátásrontás a világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni közleménye szerint a “BBB mínusz/A-3” hosszú és rövid futamú szuverén devizaadósi besorolásra, a helyi valutában kiadott közadósság “BBB/A-3” osztályzataira, valamint devizaátutalási és konvertibilitási kockázatra megállapított “A mínusz” szintre vonatkozik. Az S&P ezeket a besorolásokat egyben megerősítette.
    Románia hosszú lejáratú küladósi osztályzata – “BBB mínusz” – a még épphogy befektetői ajánlásúnak tekintett “BBB” sáv alsó széle, és ha a Standard & Poor’s a román adósságot innen visszaminősíti, azzal Románia – egyedüliként az unióban – a spekulatív devizaadós-kockázati sávba süllyedne vissza.    
    A kilátásrontáshoz fűzött hétfői indoklásában a hitelminősítő kiemelte, hogy a román költségvetési politika expanzív, és a közelgő választások várhatóan tovább ösztönzik a költekezést, rontva a kormányzás általános minőségét és erősítve az inflációs nyomást. Ez akadályozza a kormányt az egyre romló külső egyensúlyhiány kezelésében, és abban is, hogy teljes mértékben kiaknázza az EU-tagságból eredő előnyöket, áll az S&P hétfői londoni elemzésében.
    A Standard & Poor’s szerint ha a külső egyensúlyi helyzet tovább romlik, az 18-24 hónapon belül a román adóskockázat leminősítését eredményezheti.
    Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, az európai Fitch Ratings szeptember végén megerősítette ugyan a nála egy fokkal jobb, “BBB” szintű hosszú futamú román devizaadós-kockázati besorolást, és a helyi valutában kiadott hosszú lejáratú kötelezettségek “BBB plusz” osztályzatát, ez a cég is megjegyezte azonban, hogy a román gazdaság külső finanszírozásában nőnek a kockázatok. A GDP-arányos román folyómérleg-hiány a Fitch szeptemberi prognózisa szerint 2007-ben eléri a 13,5 százalékot a tavalyi 10,2 százalék után, a működőtőke-fedezet ugyanakkor a tavalyi 60 százalékról 40 százalékra zsugorodik.
    A kelet-európai EU-tagok euróövezeti tagsági kilátásairól a szeptemberi román adósság-megerősítéssel egy időben kiadott elemzésében Románia euróövezeti csatlakozását a Fitch 2015-re jósolta, megjegyezve ugyanakkor, hogy ez is bizonytalan előrejelzés, mivel az ország előtt hosszú konvergencia-folyamat áll, gazdasága a túlfűtöttség jeleit mutatja, és még hosszú évekbe telik, mire az inflációs előírást teljesíti.
    A Fitch Ratings egyébként jelenleg a nála “BBB plusz” szintű magyar devizaadós-besorolásra tart érvényben negatív kilátást, egyedüliként a nagy nemzetközi hitelminősítők között.
    A térségbeli országok devizaadós-kockázati besorolásai a nemzetközi hitelminősítőknél:    
                                        S&P                 Fitch              Moody’s  
Magyarország           BBB plusz     BBB plusz            A2  
Csehország                    A                      A                      A1  
Szlovákia                         A                      A                      A1  
Szlovénia                        AA                    AA                    Aa2  
Lengyelország        A mínusz         A mínusz              A2  
Románia               BBB mínusz          BBB                 Baa3  
Oroszország          BBB plusz       BBB plusz            Baa2  
Horvátország       BBB mínusz   BBB mínusz          Baa3  
Bulgária                 BBB plusz              BBB                 Baa3  
Ukrajna                 BB mínusz      BB mínusz               B1  
Észtország                     A                       A                       A1  
Lettország            BBB plusz        A mínusz                 A2  
Litvánia                           A                       A                       A2