Hiteles, növekedő és nyitott Európáért akar dolgozni a litván EU-elnökség

Akt.:
Hiteles, növekedő és nyitott Európáért akar dolgozni a litván EU-elnökség
Hiteles, gazdasági értelemben növekedő és a külvilágra nyitott Európai Unió érdekében kíván tevékenykedni a hétfőn hivatalba lépett litván EU-elnökség – hangoztatta Raimundas Karoblis nagykövet, a brüsszeli litván EU-képviselet vezetője, az EU-elnökséget az elmúlt fél évben ellátó Írország képviseletvezetőjével, Rory Montgomeryvel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A hárommillió lakosú Litvánia az első balti állam – egyben az első volt szovjet tagköztársaság -, amely elláthatja az EU féléves rotációban betöltött országelnökségét.

A litván elnökség legnagyobb szabású – és legjelentősebbnek ígérkező – eseménye a november végén Vilniusban megrendezendő keleti partnerségi csúcstalálkozó lesz. Az EU keleti partnerségi programjában érintett hat ország Fehéroroszország, Moldova és Ukrajna, valamint a három dél-kaukázusi köztársaság, Azerbajdzsán, Grúzia és Örményország. A novemberi csúcstalálkozó legnagyobb kérdése, hogy ott alá tudják-e majd írni az EU-ukrán társulási egyezményt, amely szabadkereskedelmi megállapodást is magában foglal, és amelynek a feltételeit már végigtárgyalták, de az unió addig nem hajlandó aláírni, amíg Kijev nem hajt végre bizonyos reformokat, főként az igazságszolgáltatás politikai befolyástól mentessé tétele, illetve a választások átláthatóságát és tisztességes lebonyolítását garantáló szabályozás terén.

A litván elnökség kiemelt gazdasági feladatai közé tartozik a munkanélküliség – különösképpen a fiatalok körében tapasztalható nagyarányú munkanélküliség – visszaszorítása, továbbá az előrelépés a bankunió létrehozása felé, a pénzügyi fegyelem erősítése, az egységes energiapiac megteremtésének elősegítése, valamint a digitális piac fejlesztése.

A litvánok haladást szeretnének felmutatni az EU-bővítés folyamatában török, illetve nyugat-balkáni relációban, valamint a Japánnal, illetve az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodás tető alá hozása érdekében. Ezen utóbbi feladat azonban a legfrissebb fejlemények tükrében nem lesz könnyű, hiszen az EU-amerikai kapcsolatot hirtelen beárnyékolta a hét végén kirobban kémkedési botrány – a Der Spiegel német hírmagazin azon értesülése, miszerint az amerikaiak célirányosan lehallgatják az uniós tisztségviselőket.

“The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament’s grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liable for direct or indirect damage that may result from the implementation of the project.”

 

Címkék: ,