Hisztériát váltott ki a magyar koronás húsvéti üdvözlet Romániában

Hisztériát váltott ki a magyar koronás húsvéti üdvözlet Romániában
Figyelmetlenségből a magyar koronát ábrázoló húsvéti üdvözlőlapot küldött szét ügyfeleinek az áramszolgáltató Electrica vállalat. A villanyáram fogyasztás számlájának hátlapjára nyomtatott román nyelvű üdvözlőlap egy kosár piros tojást ábrázol, a kép közepén levő tojáson a magyar korona van.

A bukaresti Gardianul napilap által irredentának nyilvánított üdvözlőlapot a cég közép-erdélyi ügyfelei közül több mint egymillióan kapták meg. Romániában az ortodox egyház hívei április 26-27-én ünneplik a húsvétot. Az esetről a bukaresti Gardianul napilap számol be, akinek több román képviselő felháborodottan nyilatkozott az ügy kapcsán és a felelősök megbüntetését követelik. “Helytelen az ortodox húsvétot a magyar propaganda számára felhasználni” – állítja egy szociáldemokrata képviselő, aki szerint ez sértő a románokra nézve. Gheorghe Funar, Nagy Románia párti szenátor egyenesen zaklatásnak tartja, és meg van győződve róla, hogy az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt szervezte.

Az áramszolgáltató Electrica azzal védekezik, hogy reklámügynökségüket terheli a hiba, amely a húsvéti üdvözlőlapnak több variánst is bemutatott, az áramszolgáltató pedig ezt választotta. A lap szerint a cég képviselője tátott szájjal maradt amikor megtudta, hogy a tojásra festett ábra a magyar koronát ábrázolja. A Gardianul úgy fogalmaz: a cégvezetésnek két napnyi álmatlanságot okozott a korona-ügy, ugyanis amikor rájöttek a hibára, már késő volt a nyomdából visszavonni a számlákat. Azzal a reménnyel hagyták annyiba a dolgot, hogy hátha senki nem veszi észre. Az üdvözlőlapokat javasoló reklámügynökség nem nyilatkozott az esetről, az áramszolgáltató azonban felbontja a vele kötött szerződést.