Hirosimai tapasztalatok

Hirosimai tapasztalatok
Nagyvárad – A hirosimai látogatásán szerzett tapasztalatokról is beszámolt tegnap a sajtónak Biró Rozália alpolgármester. Elmondta, tárgyalást folytatott a helyi alpolgármesterrel, akivel a további együttműködés lehetőségeiről beszélt.

Mint kiderült, a hirosimai önkormányzat nem kezdeményez testvérvárosi együttműködést, az alulról jövő kezdeményezéseket támogatja, mint a nagyváradi Tavirózsa Fotóklub és a helyi fotóművészek egyesülete közötti.

A tárgyalás során a hirosimai önkormányzat egy felkérést intézett a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalhoz, hogy lépjen be a Polgármesterek a békéért hálózatba. Az 1982-ben alapított szervezet célja felhívni a világ figyelmét az atomfegyverek gyártásának leállítására, a fegyverkezési hajsza csökkentésére, a környzetvédelemre és az emberi jogok tiszteletére. Abban is megegyeztek, hogy 2008-ban hirosimai fotóművészek állítanak ki Váradon, és a zene és kultúra terén is elkezdődik az együttműködés. Emellett a hirosimai önkormányzat támogatja, hogy 5-10 japán diák Váradon töltsön 1-2 hetet, s a tanárok között tapasztalacsere jöjjön létre.