Új iskolatáskát kapsz? A régit adományozd el!

Új iskolatáskát kapsz? A régit adományozd el!

Hajdú-Bihar - Nyár elején megkezdte a tanszergyűjtést a Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete.
Kárpát–medencei Háló Tábor

Kárpát–medencei Háló Tábor

Szatmár megye — Idén tizedik alkalommal került sor a Háló mozgalom Kárpát–medencei nagy táborára, melynek otthona a Debrecen melletti Dorcas üdülőtelep volt.

Nem kérnek engedélyt a tevékenységekhez

Szatmárnémetiben a Ion Creangă utcában található egyik házban lakom, a mellettem lévő szomszéddal hosszú évek óta tartó rossz viszony keseríti meg a családunk életét, olyannyira, hogy a férjem nemrégiben ebbe a helyzetbe halt bele.

Válságok halmaza

Furcsa, bizarr módon nyilatkoznak politikusaink. Valahogy az az ember érzése, hogy mindenki a másik munkáját akarja elvégezni, azért, hogy ne lehessen látni, hogy a magáét nem akarja, vagy nem tudja tenni.
Kerékpárral a Balaton körül

Kerékpárral a Balaton körül

Az öt főből álló lelkes szatmárnémeti kerékpárcsapat öt nap alatt 270 km-t tekert le a Balaton körül.

Gondolatok a környezetvédelemről

Jelenünk megoldásra váró feladatai közé tartozik környezetünk megóvása és annak biztosítása, hogy megfelelő állapotban átadhassuk a jövő generációinak.

Egy szomorú édesanya panasza

Elvesztettem a gyermekemet. Fiatalon, hirtelen ment el, maga után hagyva fájdalmat a túlélőknek – gyermek, szülő, testvér, rokon. Olyan ember távozott köreinkből, akiről mindenki csak jót, szépet, lelkiekben gazdagságot tudott mondani.

Váradi pillanatkép villamoson

Ott állt a megállóban az emberek között és várta, hogy jöjjön a villamos. Nem nézett se jobbra, se balra, mint a mellette álló sok idegen ember. Tudta, hogy jön, ha késik is.

Vigyázz! „Kukori”

Megkaptam a nyugdíjat, gondoltam szerzek egy kis örömöt a fiamnak. Mindig szerette a hízott liba, kacsamájat. Már elég régen nem vettem, ezért mentem el megint a Kukoriba vásárolni.

Egy „civil mozgalmár” véleménye

A Bihari Napló szombati számában Szabó Ödön nyilatkozik a lapnak az RMDSZ és a Bihar megyei EMNT kapcsolatáról, a magyar utcanevekről és személyemet érintve arról, hogy „nehéz úgy civil mozgalmárként megjelenni, hogy valaki reggel EMI vezetőnek ébred, délben MPP alelnök és este pedig EMNT ügyvezető elnök”.

Kigúnyoltak és lenéztek minket

Ezen jelentős mennyiségű pénzösszeg tisztázatlan sorsán túlmenően még számtalan probléma van felhalmozódva, aminek eddig nem adtunk hangot (sajnos).

Pereskedés helyett mediáció

Mint sok más országban, nálunk is bonyolult, időigényes és költséges a pereskedés. Egyfajta „jogviták inflációjáról” is beszélhetünk, mely az igazságszolgáltatást lelassítja, megbénítja. Alternatív megoldásként, a civilizált világban kialakulóban van egy ésszerűbb konfliktusmegoldási kultúra, amikor már nem szükséges, hogy a vitában álló felek a bíróság előtt kössenek ki, mert rendelkezésükre áll a perek megelőzésére szolgáló mediációs intézményrendszer.

A kiszolgáltatottság és megaláztatás napjai

Akik elszakadtak a szülőföldjüktől, ahogy én is néhány évvel ezelőtt, bizonyára szorongó szívvel gondolnak vissza otthon maradt, idősödő szüleikre. Egy telefonhívás az ismert előhívóval összeszorítja a szíveket… És egy nap megtörtént, amitől mindig féltem.

Ha kell az érettségi diplomája, utazzon Bukarestbe!

Két évvel ezelőtt, 2008-ban úgy döntöttem, hogy beíratkozom egy egyetemre. A választásom egy olyan szakra esett, amely távoktatással működik, gondoltam, így legalább dolgozni is tudok mellette.

Egy nyugdíjas egyetemista

Szeretnék már túllenni az egyetemi éveken! Bizony, ez már két éve tart, és még van hátra három, hogy a nyugdíjas éveimnek igazán tudjak örülni, hogy éjszakánként pihenhessek.

A múlt fogságában

Érdeklődéssel olvastam Krakkó Rudolf, a Szatmárnémetiben működő Híd egyesület vezetője által a múlt hétvégén megrendezett, jeles előadókat felsorakoztató, s felettébb sikeres oktatási fórum sajtóvisszhangját.

Igyunk az egészségünkre!

A tea a természet egyik remeke, Dél- és Távol-Keleten a kultúra és az életmód egyik meghatározója. A kelet-európai ember azonban, pláne amelyik orosz csáján és zsíros kenyeren nőtt fel, mindezekről mit sem tud.
Kultúra és politika

Kultúra és politika

Meghökkenve olvasom azokat az írásokat, amelyek a Magyar Kultúra Ünnepének váradi eseményeit, ezek között az én szereplésemet és szavaimat kommentálják.

ÁCSI!

Megdöbbenve néztem ma, január 23-án az RMDSZ Szatmár megyei szervezete megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepség közvetítését a szatmári tévécsatornán.

Úttalan utakon

Szatmárra, autós, ki belépsz, hagyj fel minden reménnyel, mondaná Dante látva az utak állapotát és gondolva, hogy a bűnös várost így bűntetik az istenek.

Tájkép csata után

Véget ért az elnökválasztás és a szegény ember már arra gondolt, hogy minden visszaáll az eredeti „normális” állapotába. Jönnek az okosok, megállapítják mi miért történt, megmagyarázzák nekem, hogy mit és miért tettem mint szavazó (apropó Arany János, akarta a fene).
Más kultúrákkal való ismerkedés a játékok segítségével

Más kultúrákkal való ismerkedés a játékok segítségével

Szatmár megye — Iskolánk, a szatmárnémeti dr. Vasile Lucaciu Általános Iskola pedagógusai folyó év júliusában újabb pályazatot nyújtottak be a Közösségi Programok az Oktatás és Szakmai Képzés Országos Ügynökségéhez. A projekt–team munkáját siker koronázta, mert abban az örömben volt részünk, hogy az ügynökség jóváhagyta pályázatunkat.

Zsebre vágta a telefont is, a pénzt is

Mikrobuszon utazva voltam tanúja egy rettenetesen kínos esetnek. Három személy megállítja a gépjárművet, és egyikük arról kérdezte a sofőrt, hogy nem talált–e egy mobiltelefont az ülésen, amelyiken korábban ő utazott?

Jó, hogy vannak ingyenes vizsgálatok

Nagyon kellemesen fogadtuk azt a hírt, miszerint november 12-én a régi poliklinikán csontritkulási vizsgálatokat végeznek ingyen.
Égi tanács közvetítője – Mária, a jó tanács Anyja

Égi tanács közvetítője – Mária, a jó tanács Anyja

A Boldogságos Szűz Máriával mindig időszerű foglalkozni, de különösen most, októberben, a neki szentelt hónapban.

Nem változott semmi

Pár napja a sajtóban számoltam be a szatmárnémeti adóhivatalban ért kellemetlen "élményeimről", és az azt követő látszólagos folyamodványokról. Az történt ugyanis, hogy az augusztus 13-i panaszlevelemben a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálati irodájában kértem magyarázatot és megoldást a polgármester úrtól az adóhivatalban tapasztalt – szerintem – kirekesztő magatartásra.

Szamoskrassóiak Veszprémben

A szamoskrassói diákok meghívást kaptak a Csopak – Veszprémben rendezett nemzetközi „Bem József élete és munkássága” című vetélkedőre. A négytagú csapat nagy lelkesedéssel és örömmel készült. A csapattagok: Csomay Dorottya, Nagy Balázs, Paku F. Ádám és Vajda Márk.

12 éve húzódó probléma

A 16-os lakónegyedben lakom, a Iasomiei és a Brănduşa utca sarkán levő G1-es tömbház földszinti lakásában. Már 12 éve annak, hogy a tömbház elé, attól körülbelül 4 m távolságra egy élelmiszereket árusító bódé épült, amely beárnyékolja a lakásom, eltakarja a kilátást az ablakaim előtt.

Reszkess beteg!

Egy újabb kórságon töri a fejét az egészségügyi (eü.) miniszter. Január 1-től rendőrök fogják ellenőrizni, hogy otthon, a paplan alatt kuksol-e a betegszabadságon lévő személy.

Magánvélemény

A PMN célja természetszerűleg az összetartás és a magyarságérzet erősítése. Ha valaki, szervező ehhez kívánt hozzájárulni, "A magyar kormány nemzetiségi politikája 1940-1944 között" címen elhangzott előadással, elmondható, hogy otromba tévedés áldozata lett.
Kolping békezarándoklat

Kolping békezarándoklat

1968-ban Belgiumban szervezték meg az első békezarándoklatot, amely azóta Európa egyik legjelentősebb békemenete lett.

Piaci gondok

Évtizedek óta rendszeres vásárlók vagyunk a 2-es számú élelmiszerpiacon (szerk. megj.: Szatmárnémetiben).

Külföldön sem jobb

Németországból tértem vissza. Hivatalosan, munkakönyvvel dolgoztam ott néhány hónapot. Hivatalos, munkaszerződéses viszony esetén ott is jár az egészségügyi biztosítás.

Furcsán spórol az önkormányzat

Nagykároly - Hosszú hónapok óta tart az az áldatlan állapot, amelybe a nagykárolyi önkormányzat 55 embert hozott. A közalkalmazottak számának redukálásával kezdődött minden.
Egyházkerületi nőszövetségi találkozó

Egyházkerületi nőszövetségi találkozó

Közel nyolcszázan gyűltek össze a Temesváron megrendezett Királyhágómelléki Református Nőszövetségek találkozóján.
Ennyi pénzből ennyit lehetett

Ennyi pénzből ennyit lehetett

Szatmár megye - A nagykárolyi Szentlélek templomban működik immár több mint 4 esztendeje egy nagyon jó önkéntes csapat, Borota Ottó atya szeretetteljes és odaadó irányításával.

Kifestőkönyv lett az utca

A nyugtató pasztellszínekre vágyóknak felzaklató élmény manapság az utcáinkat járni. Harsogó színű házak pöffeszkednek a megszeppent házak során, felkavarva a hely hangulatát; fejfájdító vörös vagy hányingeresen vadsárga villák rombolják a polgári közérzetet.

Bőrbetegek a strandon?

Vasárnap kimentünk a családdal a nagykárolyi strandra. Meg kell jegyeznem, hogy más évekhez képest rendezett és tiszta volt.
Új parkolóhelyeket létesítenek Váradon

Új parkolóhelyeket létesítenek Váradon

Nagyvárad - Hétfő délután a városháza dísztermében rendkivüli ülést tartott Nagyvárad Helyi Tanácsa. A testület egyhangúlag megszavazta, hogy új parkolóhelyeket létesítsenek a Rogériuszon és Várad-Velencén.

Valóban, a nyugdíjasoknak nagyon fáj

Az SZFÚ augusztus 7–i lapszámában megjelent cikket, mely a nyugdíjiroda Szatmárnémetibe történő áthelyezéséről szólt, mély felháborodással olvastam el, hasonlóan nyugdíjas ismerőseimhez.
 
Előző
123456