Friss hírek

2006.12.15. 15:34

Veszélyben egy zalai templom - csak állami segítséggel tudnák helyreállítani

<p>Veszélyben van a Zala megyei Tornyiszentmiklós római katolikus temploma, a helyiek attól félnek, hogy összedől. A templom egy dombra épült, és az óriási kamionforgalom miatt megcsúszott alatta a föld. A falu állami támogatást kért a helyreállításhoz, de a polgármester úgy tudja, hogy a pályázatukat ismét elutasították.</p>

A templom még nyitva áll a hívek ellőtt. Tornyiszentmiklós plébánosa szerint csak a gondviselésnek köszönhető, hogy eddig nem történt baj. A csaknem 250 éves templom állaga az utóbbi hetekben is sokat romlott. A falakon szétnyíltak a korábbi repedések, és az értékes freskóval együtt hullik a vakolat. A polgármester a kamionokat okolja. Egy átlagos napon körülbelül kétezer nehéz jármű dübörög keresztül a falun. Az önkormányzat állami pénzt kért a helyreállításra, de a pályázatot ellenőrző szakemberek rossz híreket hoztak.

Szabó István polgármester az RTL Klub Híradójának elmondta: írásban még nem kaptak Budapestről információt a pályázattal kapcsolatban, de ők szóban már említették, hogy pillanatnyilag nem áll a kormánynak módjában támogatni ezt a beruházást.

A forgalmas út átszeli a dombot, ahol a templom, vele szemben pedig az iskola áll. A kamionok okozta rezgés miatt az iskolánál évekkel ezelőtt meg kellett erősíteni a partfalat, különben az épület már összedőlt volna a szakemberek szerint.

A partfal megerősítése 41, a templom helyreállítása pedig 130 millió forintba kerülne. Állami segítség nélkül a falu semmit sem tud tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!