Hipermarket függők lettünk

Hipermarket függők lettünk
Szakértők elemezték Közép-Kelet Európa országaiban élők vásárlási szokásait, és arra a megállapításra jutottak, hogy Románia lakossága nagyon különbözik a többi régióbeli országtól.

Míg a szlovákok és a horvátok előnyben részesítik a helyi bolthálózatot, addig a románok elsősorban a hipermarketekben költik el a pénzüket. Ez a jelenség annak köszönhető, hogy Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Szlovéniában és Magyarországon jobban felszereltek a helyi hálózatok, több helyen vannak jelen, mint a hipermarketek. Ezzel szemben Romániában és Bulgáriában a nagy bevásárlóközpontok uralják a piacot. A képzeletbeli toplista első helyén megosztva uralja egyaránt 7%-al a Metro és a Carrefour, második a Billa 6%-al, míg a dobogó legalsó fokán az Artima helyezkedik el 4%-al.

A Selgros és a Kaufland egyaránt 3%-os piaci részesedéssel rendelkeznek, míg a Cora-nak már csak 2% jutott. Horvátországban és Szlovákiában végeztek közvéleménykutatást ezzel kapcsolatban. Horvátországban: Konzum (helyi üzletlánc) 31%, Kaufland é Billa 9%. Szlovákiában 51% jut a Mercatornak, 31% a Sparnak és 21% a Tus-nak, tehát két helyi üzletlánv uralja a piac 72%-át. Romániában a lakosság a családi költségvetés 48%-át ételekre és italokra, 6%-át ruházatra és mindössze 4%-át költi különböző szabadidős tevékenységek finanszírozására.