Hideg, hó, jókedv a böllérversenyen

Hideg, hó, jókedv a böllérversenyen
Szombaton harmincnégy csapat vett részt a második alkalommal megrendezett RMDSZ-böllérversen, amelyen jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke is. A szervezők minden csapatot díjaztak.

 

 

 

Egyesek szerint nem kedvezett az időjárás, mások szerint igazi disznóvágási idő volt szombaton Túrterebesen, a második alkalommal megrendezett RMDSZ-böllérversenyen. Szatmár megye majd’ minden magyarlakta területéről érkeztek csapatok, de a Kovászna megyei Alsócsernátonból származó, jelenleg Szatmárnémetiben élők egy csapata is indult a versenyen. Az állandó havazás miatt csak nehezen járható úton lassú tempóban érkeztek a versenyre benevezett csapatok. A téli hideg vörösre csípte az arcokat, miközben berendezték a sátrakat, amelyek csak részben nyújtottak menedéket a szél és az állandó havazás elől. Mindezen segített valamit, amikor előkerült a fogópálinka, amiből most talán több fogyott, mint általában szokott. A csapatok nem csak egymással koccintottak, hanem sorban felkeresték a többi sátrakat is, hiszen a böllérverseny egyben csapatépítő munka is volt, sok volt az ismerős, de ritkán adódik alkalom arra, hogy politikát, hétköznapi gondokat félre téve, kötetlenül elbeszélgethessenek.

 

 

Feldolgozás sajátos módon

Miután a disznókat szakszerűen elaltatták, jött a szúrás, a perzselés vagy a forrázás és a feldolgozás, amit mindenki a maga szokásai és hagyományai szerint végzett el. Reggel még annyira hideg volt, hogy az aragázpalackokban lefagyott a gáz, de az elszánt böllérek és segítőik nem adták fel. Legtöbben perzseltek, gázzal vagy szalmával, a sváb települések csapatai az ő hagyományaiknak megfelelően forrázták a disznót, mert szerintük a bőr úgy az igazi. Miután az állat-egészségügyi szakemberek elvégezték a trichinellózis vizsgálatot, elkezdődött a disznótoros ételek elkészítése. Amíg az ételek készültek, fogyott a pálinka, amit minden csapat a településükön megszokott reggelivel kísért. Volt, aki hagymás vért, volt, aki tojásos hagymás velőt, volt aki lángost készített reggelire, de már készült a forralt bor is, amihez fokhagymás pirítóst készítettek az asszonyok. Különleges reggelinek számított az avasújvárosiak által kínált olajos hagyma, amit házilag ütött olajjal készítettek. A pusztadaróciak, a nagykárolyiak és a Szatmár Megyei Tanács csapata házi kenyérrel kínálták a disznótoron résztvevőket. Több helyen főztek disznótoros káposzta levest és toros káposztát, de sok ételkülönlegességet is feltálaltak. Ilyen volt a dobraiak zsufás levese, az erdődiek vese-velő levese és az óváriak babgulyása. Az óváriak körömpörköltet is készítettek, ami szintén ritkaságnak számít a disznótorokon. Az alsócsernátoniak a kiváló tepertő mellett a Székelyföldön elterjedt, de ez alkalommal itt is népszerű kötött húst, valamint kézzel töltött darabos májast és vérest készítettek. Ami még oda vonzotta a sétálók figyelmét, hogy helyben készítettek fafaragásokat. Miközben fogyott az étel és az ital, felcsendültek a szép magyar nóták, amelyektől visszhangzott a rendezvénynek helyet adó vásártér.

 

 

Vendégek

 

 

Tizenegy óra után érkezett a böllérversenyre Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, aki minden csapatot felkeresett, megkóstolta a pálinkát, a forralt bort és az ételeket, néha még a nótázásba is bekapcsolódott. De ott voltak a Szatmár megyei politikai pártok képviselői is, akiknek szintén ízlettek a magyaros ízek. Mikor mindenki jól megfázott és már a belső fűtés sem használt, jött az eredmény hirdetés, amikor a zsűri döntése alapján kiosztották a díjakat.

 

 

Díjak

 

 

A legvidámabb csapat – Halmi, a legsúlyosabb disznó – Kökényesd, a legszebb oldalas – Batiz, a legjobb pecsenye – Túrterebes I, a legkülönlegesebb reggeli (olajos hagyma) – Avasújváros, a legkaotikusabb csapat – Szatmár Megyei RMDSZ, a legjobb forralt bor – Lázári, a legszebb tokaszalonna – szatmárnémeti MIK, a legjobb körtepálinka – Túrterebes II, a legjobb véres hurka – Krasznabéltek, a leghosszabb kolbász – Sárközújlak, a legszebben töltött kolbász – Csomaköz, a legjobb töltött káposzta – Erdőd, a legfinomabb kolbász – Ákos, a legszebb orja – Bogdánd, a legszebb porta – Pusztadaróc, a legjobb tepertő – Aranyosmeggyes, a legjobb káposzta leves – Szatmárpálfalva, a legszorgalmasabb csapat – Érszakácsi, a legjobb toros káposzta – Dobra, a legjobb babgulyás – Vetés-Óvári, a legjobb lángos – Szatmárhegy, a legfiatalosabb csapat – szatmárnémeti RMDSZ, a legjobb almás hurka és citromos kolbász – Tasnád, a legjobb vendéglátó – Magyarcsaholy, a legszebben forrázott disznó – Mezőpetri, a legjobb májas hurka – Alsócsernáton, a leggyorsabb csapat – Mezőterem, a legjobb hideg májas és hagymás velő – Csanálos.

 

 

Fődíjak

 

1. hely: Pusztadaróc, 2. hely: Túrterebes I, 3. hely: Alsócsernáton.