Híd Partium és Székelyföld között – partiumi fiatalok a székelyföldi gyermekotthonok lakóiért

Híd Partium és Székelyföld között – partiumi fiatalok a székelyföldi gyermekotthonok lakóiért
A Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület, a Vox Iuventutis Egyesület és a Művészetért, Kultúráért és Sportért Ifjúsági Egyesület közös szervezésében kerül megrendezésre a Híd Partium és Székelyföld között – partiumi fiatalok a székelyföldi gyermekotthonok lakóiért ifjúsági program, melynek célja az önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalási forma népszerűsítése a fiatalok körében.

A program első szakaszában, mely egy két hónapos kampányt ölelt fel, informáltuk a fiatalokat az önkéntességről, lehetőségeiről, a fiatalok személyes és szociális fejlődésére- és a közösségre- valamint a társadalomra gyakorolt jótékony hatásáról. A kampányt a Partium régió területén illetve a Bálványosi Nyári Szabadegyetem keretein belül bonyolítottuk le, melyen nagy számban vettek részt partiumi fiatalok. A kampány célja 40 fiatal toborzása volt egy 8 napig tartó önkéntességi tevékenységsorozatban való részvételre, mely a tusnádfürdői Szent Anna Ifjúsági Központban kerül megrendezésre.

A 2012. szeptember 23. és 30.-a között megvalósuló tevékenységsorozat során a fiatalok különböző non-formális tanulási és szabadidős tevékenységeket szerveznek és bonyolítanak le hátrányos helyzetű, gyerekotthonbeli gyerekek és fiatalok számára. A tevékenységsorozat úgy a 14 év alatti mint a 14 év feletti (kamaszok) korcsoport érdeklődési körét és személyiségfejlődési jellemzőit figyelembe véve van kialakítva. A toborzott önkéntesek (azaz a rendezvény résztvevői) ökológiai, ismeretátadó (történelem, földrajz, EU. ismeretek), kézműves, egészségügyi felvilágosítói és munkapiaci felkészítői tevékenységeket bonyolítanak le a projekt kedvezményezettei számára. Célunk, hogy a 40 fiatal által lebonyolított rendezvénysorozat során elősegítsük a gyerekek társadalmi integrációját. Arra törekszünk, hogy ez a program, a hasznos szabadidő eltöltés mellett, a törődésről, szeretetről, szolidaritásról szóljon.

A projekt célja ugyanakkor, hogy a fiatalok átéljék az önkéntesség örömét, a társadalmi szerepvállalás fontosságát. Motiválni szeretnénk őket, hogy bekapcsolódjanak egyéb társadalmi és közösségi önkéntességi akciókba. Tehát hozzá szeretnénk járulni a fiatalok szociális fejlődéséhez, elősegítve kötelezettségtudatuk és felelősségi érzetük erősítését. További információk elérhetőek a rendezvény honlapján http://hid.pihe.ro/. A program a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.