Hibásak az apácai rendőrök?

Románia – Továbbra is csendőrök vigyázzák a rendet a Brassó megyei Apáca községben, miután kedden este a település magyar és roma nemzetiségű lakóinak egy része kaszákkal, fejszékkel, botokkal és kövekkel felfegyverkezve esett egymásnak.

Az összetűzés kiváltó oka az volt, hogy a legelőre vigyázó egyik őr rajtakapott több roma nemzetiségű falubelit, amint azok éppen lucernát loptak.

A konfliktus kirobbanása után nem sokkal Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök úgy vélekedett, nem helyénvaló, hogy a rendfenntartó erők csak akkor lépjenek közbe, amikor már megtörtént az incidens. „A rendfenntartó erők – és egyáltalán a hatóságok – szerepe a megelőzés. Világos, hogy itt nem elég hatékonyak a rendfenntartók, és kértem a belügyminisztert, lépjen ez ügyben” – mondta a szerda esti kormányülés után a miniszterelnök, hozzátéve: valóban nem lehet eltűrni, hogy egyesek ellopják azt, amit mások dolgoznak.

Apáca polgármestere, Bölöni Gyula időközben kijelentette: amennyiben a faluban nem létesítenek állandó csendőrszolgálatot, ő lemond elöljárói tisztségéről. Lapunk értesülései szerint egyébként erre a lépésre vár a falu lakosságának jelentős része, amely nem nézi jó szemmel Bölöni állítólagos építkezéseit.

A falu magyar és roma lakói között kirobbant konfliktus viszont Markó Béla RMDSZ-elnök szerint nem etnikai jellegű, csupán a tulajdonjoggal kapcsolatos. A nagyszebeni Magyar Héten tartózkodó szövetségi elnök hozzátette, nincs szükségünk arra, hogy etnikumok közötti konfliktus jellegű hírek terjedjenek a határon túlra.

(Forrás: Új magyar szó)