Hiányzó oltóanyag

Hiányzó oltóanyag
Augusztus óta hiányzik Bihar megyében a Pentaxim nevű oltóanyag, mely diftéria, tetanusz, szamárköhögés, gyermekbénulás, valamint az influenza súlyos formáit kiváltó Hameophilus influenzae vírus ellen nyújt védelmet – tudtuk meg dr. Zoia Biteatól, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) aligazgatójától.

Az oltóanyagot négyhónapos, valamint egyéves gyerekek kapják, s Bihar megyében jelenleg 2800 adagra lenne szükség.

Az aligazgató szerint a hiány nem azért áll fenn, mert az egészségügyminisztériumnak nincsenek meg az anyagi forrásai, hanem arról van szó, hogy a készítmény hiányzik a nemzetközi piacról. A gyógyszergyárak rendszerint a felbecsült igények alapján gyártják le, s maga a gyártási folyamat meglehetősen hosszú – így egyelőre nem tudni, mikorra lehet majd beszerezni a készítményt. Egyúttal folyamatban van a közbeszerzési procedúra.

Romániában amúgy nem gyártják ezt a vakcinát. A Cantacuzino Intézet annak idején néhány összetevőjét gyártotta ugyan, azonban ez egy modern, többkomponensű oltóanyag, melyet még a intézet leállta előtt is külföldről szereztek be.

Egyúttal az aligazgató elmondta: nincsenek veszélyben azok a gyerekek, akik nem kapták meg az oltást, ugyanis kéthónapos korukban már beadtak nekik egy komplex oltóanyagot, mely többek között a felsorolt betegségek ellen is védelmet nyújt, azonban ez a védelem akkor lesz teljes, ha az oltást még kétszer megismétlik.