Hiánypótló filmművészeti képzés

Hiánypótló filmművészeti képzés
A hazai oktatási rendszerben kevés figyelmet fordítanak a diákok média és filmművészeti képzésére. A mai információs társadalomban az emberek az agresszív kommunikáció hatásának vannak kitéve. Különösen sérülékenyek a gyermekek, akik tapasztalat, kritikai elemzés hiánya miatt nehezebben tudják értelmezni, vagy megkülönböztetni a különböző típusú, jellegű információkat. Ugyanakkor kiválóan uralják a modern digitális technikát.

Ebből a meggondolásból kiindulva, a 12. TIFF szervezői, különböző programok alkalmazásával, a fiatalok filmművészeti nevelését ösztönzik. A Filmfesztivál EducaTIFF filmszekciójának célkitűzése, hogy felkeltse a diákság film iránti érdeklődését, kritikai szemléletét alakítsa. Filmvetítéseket, szemináriumokat, filmkészítéssel kapcsolatos workshopokat szerveztek. 2009-ben indult az EducaTIFF program, mely nagy érdeklődést váltott ki a diákság körében. Nemzetközi szinten is pozitívan értékelik. 2011-ben bemutatták a Bolognai Europa Cinemas’ Young Audience szemináriumon.

A filmszínházban a filmvetítés alkalmával a speciális iskolákból illetve a vidékről jött diákcsoportok számára ingyenes belépést biztosítottak. A hozzáférhetőség elvének szellemében a pataréti roma gyermekeket is meghívták a filmszínházban tartott filmbemutatóra (biztosítva ruhát és egynapi étkezést). Majd a Boncidai kastélyban szervezett rendezvényen is részt vettek. A TIFF önkéntesek játékkal, beszélgetéssel egybekötött programot szerveztek. Rendkívüli eseményt jelentett számukra, mert sokan közülük először voltak filmszínházban.

Online bejelentkezés alapján film iránt érdeklődő diákok számára szemináriumokat szerveztek, melyeken a látott filmekkel kapcsolatos kérdéseket elemezték, ösztönözve a diákokat, hogy írjanak filmkritikát. Neves filmes személyiségek által tartott műhelymunka keretében a filmezés titkaiba nyerhettek betekintést, megismerve a filmezés folyamatát, a filmötlet keletkezésétől a film értékesítéséig.

A Transilvania Talent Lab nevű program keretében a 3-4 diákból álló csoportok filmet készítettek, felhasználva a rendelkezésükre bocsátott legmodernebb filmtechnikát. A négy napig tartó program során a résztvevő 20 diák megtanulhatta, miként alakítanak ki filmezési projektet. Találkoztak az angol Nik Powell, a National Film and Television School igazgatójával, producerekkel, operatőrökkel, filmrendezővel.

Filmelemző szeminárium

Nemcsak a résztvevő diák, de a tanárok számára is érdekesek, tanulságosak voltak azok a szemináriumok (3), melyek a látott filmek elemzésével kapcsolatosak. Néhány módszertani következtetés megfogalmazható.

A 2013-ban készült, Marussia című francia-orosz filmet maga rendező, a Párizsban élő Eva Pervolovici mutatta be, amelyet eddig csak a Berlini illetve a mostani 12. TIFF- en tekinthette meg a közönség. Mint a szeminárium vezetője beszélt a filmötlet keletkezéséről, a forgatókönyvről, a szereplők kiválasztásáról, a filmezésről.

A film cselekménye Párizsban játszódik le. Sok Kelet- Európából származó egyén a jobb élet reményében kivándorol. Franciaországban keresik a boldogulást, többek között Lucia, aki magával hozta a négyéves lányát. Lakás és pénz nélkül nehezen boldogulnak. Állandóan váltják a szálláshelyüket. Napközben az utcán barangolnak, a bőröndjüket maguk után húzva. A film rendezője, forgatókönyvírója Eva Pervolovici. Operatőr: Alfredo Altamirano. Zene: Vitto Mereilles. Szereplők: Dinara Drukarova (Lucia), Marie- Isabelle Stheynman (Marussia).

Amint Eva Pervolovici mondta, a filmje reális tényeken alapuló fikció.

Luciát és a négy éves kislányát egy párizsi rendezvényen ismerte meg. Filmkarakternek tekintette. Kiderült, hogy Lucia Oroszországból vándorolt ki, újságíró, megírta élettörténetüket orosz nyelven. Sokszor találkozott velük. Kamerával filmezte a kislány játékait, spontán megnyilvánulásait. A felvételeket felhasználta a filmezés során.

A reális valóság és a filmes történet közti különbségeket a filmrészletek bemutatásával illusztrálta.

Két év után kezdte el a filmezést. A film egy bevándorló élettörténetéről szól. A szereplők kiválasztása bonyolult folyamat. Marussia szerepét maga a gyermek Marie játssza, aki időközben megtanulta francia nyelvet. Az anya, Lucia szerepét egy neves francia színésznő alakítja.

Beszélt arról, Franciaországban milyen szabályok léteznek a kiskorúak filmben való szereplésével kapcsolatban. Rendkívül szigorúak a szabályok. A gyerekkel kapcsolatos filmezési idő naponta 3-4 óra lehet. A két filmezési napot, egy nap szünet követi. A gyermek- színészt pszichológiai vizsgálatnak vetik alá. A forgatókönyv tartalmát bizottság elemzi, melynek tagja egy pszichológus is. A bizottság bármikor ellenőrizheti, miként zajlik le a filmezés. A gyermek- színész honoráriumát bankba helyezik el, melyet 18 éves korában vehet át.

A filmezés helyét bemutatta. Filmeztek a hajléktalanok szállójában, Párizs utcáin, a metróban, az operában, négy csillagos szállodában illetve egy Párizs melletti ortodox templomban.

A szeminárium interaktív jellegű volt. A résztvevők érdeklődtek a szereptanulással, filmezési helyek kiválasztásával kapcsolatban.

A Marussia szerepét alakító kislány a filmezés napján tanulta meg a szövegét. Hagyták, hogy természetesen viselkedjen. Az anya szerepét alakító színésznő nem igen hasonlított az igazi anyához. A filmben pozitívabban mutatták be az anya- gyermek kapcsolatát. A filmidő, filmezési és a reális idő viszonyáról is szó volt. A filmezési idő, a stáb munkája sokkal átgondoltabb, kiszámított. Arra törekednek, hogy hiteles legyen a szereplők játéka.

A diákok a film legmegrázóbb jelenetének a Marussia anyjával szembeni „lázadását” tekintették. A kislány kifakad, soha nincs pénzük, és nincs lakásuk. Szemrehányást tesz az anyjának, nem vesz neki ajándékot. A rendezőnő szemléletesen fejezte ki a szereplők életének alakulását. A gyermek a stabilitásra vágyik. Azonban az életük fő jellemzője a bizonytalanság. Marussia a folyó felett áthaladó hídon egy nylon zacskóval játszik, melyet elejt. A szél sodorja a hímbálozó, lefele eső zacskót a folyó felett.

Felhívta a figyelmet a film címét képező névválasztásra: Ma(russia).

A Berlini Filmfesztiválon Lucia és a kislány is részt vett. Marussia 1500 autogramot adott.

A film nem moralizál. Amint a rendezőnő kifejtette, távolságtartó magatartással mutatja be a bevándorló élettörténetét.

A szemináriumon kiderült, hogy a diákok megértették a rendezői koncepciót. Érzékelték azt a kontrasztot, mely életük jellemzője (stabilitás) és a filmbeli szereplők életében levő bizonytalanság között létezik. A szeminárium hozama, hogy a diákok „másként” látják a filmet. A filmezéssel kapcsolatos ismereteiket alkalmazhatják egy filmkritika megírásánál, vagy esetleg maguk által készített filmnél.

Páll Gyöngyvér