Hiányoztak a képzett munkavállalók

Hiányoztak a képzett munkavállalók
Rekordmennyiségű munkahelyet kínáltak a csütörtöki állásbörzén. Sok volt a résztvevő is, azonban több munkaadó elpanaszolta: kevés a képzett munkaerő, nincs kivel betölteni az állásokat.


Claudiu Pop prefektus nyitotta meg a csütörtök délelőtti általános állásbörzét a nagyváradi Trade Centerben – elismerő szavakkal illetve Békési Csabát, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatóját. A rövid megnyitót követően elkezdődött a tulajdonképpeni börze – azaz az álláskeresők találkozhattak a munkaadók képviselőivel, jelentkezhettek a szabad posztokra, leadhatták önéletrajzaikat. A rendezvényen jelen volt Iulia Cîrcei, az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM) főtitkára is.

Paradox

Mint megtudtuk, országos szinten a Bihar megyei általános állásbörze az egyik legnagyszabásúbb, s a tegnapi rendezvény egyik érdekessége az volt, hogy olyan cégek is megjelentek, amelyek még nincsenek is jelen megyénkben, de már keresik a munkaerőt. Amúgy a turizmus és a termelés az a két szektor, ahol a legtöbb állást kínálták fel, mondta az igazgató, aki szerint megyénkben akkut munkaerőhiány van, főleg a megfelelő műszaki felkészültségű, idegen nyelvet ismerő munkavállalók hiányoznak, úgyhogy paradox módon itt a munkavállaló válogat a munkáltatók között.

Az egyik standnál a Caritas Catolica munkatársai várták a jelentkezőket. Ők idősgondozót és szociális gondozót kerestek, s amint Nagy Hortenzia főkönyvelő elmondta, addig az időpontig tizenheten jelentkeztek, igaz, csak egy részüknek volt meg a megfelelő képzettsége. „Nagyon elégedettek vagyunk, nem is számítottunk ekkora érdeklődésre!” – jegyezte meg. A Caritas Catolica egyébként önkénteseket is keres, az időseknek lelki segélynyújtásra is szükségük van, az idősgondozónak erre többnyire nincs ideje…

Érthetetlen

Sălăjan Beniamin, egy építkezési cég képviselője elmondta: nagyon nehéz megfelelő munkaerőt találnia, ugyanis akik valóban ismerik a szakmát saját vállalkozást indítanak, vagy pedig külföldre mennek dolgozni. A többiek pedig nem a legjobbak közül valók, viszont nagy elvárásokkal jönnek és sokszor egyik napról a másikra otthagyják a munkahelyet.

Egy másik standnál cukrászt, illetve segédcukrászt kerestek, de érdeklődésünkkor még senki nem jelentkezett. Marius Ferche, a Lăcrămioara cukrászda ügyvezetője nem értette, miért, hiszen mint mondta, biztosítják a jelentkezők kiképzését, a program elfogadható, heti háromszor tizenkét óra, a mesterség maga pedig szép, ezenkívül már a kezdő fizetés sem megvetendő és aki megállja a helyét, akár havi 2500-3000 lejt is kereshet.

Érdekességképp: a rendezvényen a Nagyváradi Börtönnek și volt egy standja – igaz, az intézmény nem munkahelyeket kínált, hanem azokról az iskolákról tájékoztatott, melyek elvégzői börtönőrök, börtönparancsnokok lehetnek.

Néhány álláskeresővel is alkalmunk volt beszélni – volt közöttük, aki bizakodó volt és sok állásajánlatot pályázott meg, de olyan is, aki nem talált végzettségének megfelelőt. Egyikük arról számolt be: a listán feltüntetett két állás esetében is azt a választ kapta, hogy már nem érvényes.

Rekord

Amint Békési Csabától megtudtuk, ezen a börzén – mely egyébként párhuzamosan zajlott országszerte a megyeszékhelyeken – megyénkben rekordot döntöttek mind a cégek, mind a felkínált munkahelyek száma tekintetében: több mint kilencven cég ajánlott fel több mint kétezer munkahelyet, melyek közül háromszáz körülit felsőfokú végzettségűeknek. Akár 120 cég is lehetett volna, csak a hely szabott határt a jelentkezők számának, tette hozzá az igazgató.

Neumann Andrea

Címkék: