Hiányoznak egyes tankönyvek

Hiányoznak egyes tankönyvek
Jövő hétfőn, vagyis szeptember 14-én elkezdődik a 2015-2016-os tanév, főleg a kisiskolások esetében azonban gondot okoz, hogy nem minden tantárgy esetében van magyar nyelvű tankönyv.

Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes ezzel kapcsolatban tegnap azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: a tankönyvek esetében gondot okoz, hogy főleg a kisiskolások esetében (előkészítő, első és második osztályok) nem minden tantárgynál jelent meg magyar nyelvű kiadvány. A labda az oktatásügyi minisztérium térfelén pattog, hiszen ennek jóváhagyása nélkül nem lehet tankönyveket lefordítani és kiadni. A tanítónők annyit tehetnek esetleg, hogy használják a román nyelv tankönyveket, vagyis előre otthon önszorgalomból lefordítják a másnap soron következő tananyagot, majd fénymásolják, esetleg megfelelő feladatsorokat készítenek. Nem lehet tudni, hogy mikor születik megoldás, hiszen mint, említettük, ez a szaktárcára reszortja.
Amúgy a számítógépes elosztás alapján Bihar megyében körülbelül 1150 magyar gyermek kezdi meg iskolai tanulmányait előkészítő osztályokban, illetve előfordulhat, hogy ennél valamilyebb több, hiszen ez egy korábbi adat, s előfordulhat, hogy néhány szülő ezután iratta be kisfiát vagy kislányát valamelyik tanintézménybe, így ők még nem lettek regisztrálva a tanfelügyelőség rendszerében.

Ciucur Losonczi Antonius