Hétvégi politikai élet

Hazánkban lüktet a politikai élet. Egymásnak feszülnek a különböző érdekek. Most kell ígérgetni, most az ideje a választók megfogásának.

Ilyenkor semmi sem drága és nyakló nélkül lehet ígérgetni. Ez volna, azaz időszak, mikor a választók, elé kellene állni egy olyan programmal, mely tényleg meggyőzze a kisembereket is arról, melyek azok a valós értékek, amiket az illető párt, vagy érdekvédelmi egyesület fel tud, ajánlani. Forrong a politikai élet nagy üstje. A hazai politikai élet vezéregyéniségei sürögnek, forognak, nyilatkoznak, vagdalkoznak: mert szerintük nincs miért kímélni az ellenfelet. Nem is kímélik. A kormányon levők és az ellenzékben tevékenykedők másként látják a fontossági sorrendet.

       A fentieket bizonyítja a kolozsvári hétvégi politikai élet. Kolozsvár vezetése jelenleg a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és az RMDSZ kezében van. A nagy ellenfél a kormányzásra törő ellenzék, amely találékonyságban nem kap szívbajt. Mindent megragad annak érdekében, hogy a nagy ellenfeleket lejárassa.

       Példával szemléltetném: Victor Ponta, a PSD elnökének kolozsvári sajtótájékoztatóján minden újságírónak a kezébe adtak egy sajtó füzetet, mely olyan dokumentumokat tartalmazott, amiből kitűnt, bizonyos kormány pénzek, hova kerültek. Átlapozva az oldalakat, kiderült a Hivatalos Közlönyből átvett adatokról van szó. A pénzek leosztása politikai hovatartozás szerint változott.

      Ponta kihangsúlyozta: A PD-L a kormányban résztvevő pártokat részesítette anyagi előnyben. OG 7 (Kormányrendelet) adatai szerint az országban a polgármesterek 39 százaléka Szociál- Demokrata Párti (PSD), 31 százalékuk PD-L, 24 százalékuk Nemzeti Liberális Párt (PNL), míg 8 százalékuk RMDSZ- s. Ezzel szemben a kapott kormánypénzek 2010-2011-ben így osztódtak le: PSD 23 % (175256 ezer RON), PD-L 44 %. (331529 ezer RON), PNL 20 % (150964 ezer RON), RMDSZ 13 %. (94281 ezer RON).

       Szemléltetve a konstancai és a kovásznai polgárok életére vonatkozólag: Csak a személyre jutó pénzösszeg Kovásznán 115,54 RON, míg Konstancan  62,83 RON. Ebből is látszik jobb Kovásznán élni, mint Konstancán.

       Ezen a sajtótájékoztatón jelentette ki Victor Ponta a következő mondatot, saját fordításomban: Traian Băsescu és Orbán Viktor között létezik egy megegyezés Románia ellen. Mindketten támogatják Tőkés Lászlót.

       Ugyanakkor a jövőben nem zárja ki az együttműködési lehetőséget az RMDSZ –el, de nem olyan feltételek között, mint amiket a PD-L és az RMDSZ kiépített a közelmúltban. Említette a nagyváradi RMDSZ tisztújító kongresszust, amikor is Magyarországról kérték az RMDSZ -nek a kormányban való maradását. A következőket mondta: Ott voltam Boc mellett, aki erre egy szót sem szólt.

       Sajnos Ponta csak jelezte jövőbeli terveiket, de konkrétan, a tennivalókra nem tért ki. Ezen a téren vannak azok a hibák, melyeket a pártnak vagy koalíciónak, le kellene győznie, ha a  szélesebb tömegekhez hatékonyan szeretne közeledni.

       Ugyanaz nap, valamicskével később Kelemen Hunor, mint az RMDSZ szövetségi elnöke a sajtótájékoztatón bejelentette: Elkezdődik az erdélyi megbeszélési program, melynek végeredménye az országban élő magyarság számára egységes programot, tudjanak kiépíteni, melynek egyik fő jellemzője a magyarság érdekvédelme, és a jól felkészült, a probléma- megoldó képes vezetői réteg kiépítése. Ennek érdekében Erdély valamennyi megyéjében személyesen juttatják el azokat a kérdőíveket, melyeket személyes párbeszéd alapján helyben, az illető jelenlétében töltenek ki. A kérdések sokasága az RMDSZ munkásságára, a helybeliek elvárásaira, problémáira vonatkozik, valamint arra, miként látják a tennivalókat, és azt, hogy képzelik el, hogyan lehet megvalósítani. 

 Nagyon keményen megfogalmazta: vétket követ el az, aki Erdélyben élő magyarságot meg akarja osztani.  Ez megbocsáthatatlan bűn. Nem elég csak beadni egy kérvényt. Egy új párt megalakulásáig hosszú út vezet. Ez elég göröngyös. Egymásra kell figyelni, és egymás érdekeit kell védeni. Így tudjuk elérni azt, ami tényleg jó lenne az Erdélyben élőknek.

Kelemen Hunor legalább is engem meggyőzött arról, új idők új stratégiát kérnek.

                           Csomafáy Ferenc