Hétvégén szüret Avasújvárosban

Hétvégén szüret Avasújvárosban
Szatmár megye – A nemes szőlőket már a legtöbb helyen leszedték, de az igazi nagy szüret hétvégén lesz a borászatáról is híres településen.

Az ősz kezdetével a szüret ideje is elérkezett Avasújvárosban és környékén. A zömében magyarlakta település a borászatáról is híres,  a boroshordókat már előkészítették a gazdák.A kivételesen kedvező fekvésű környék lakói, akikre jellemző, hogy nem vándorolnak el nyugatabbra a jobb lét érdékében, elérték, hogy boruk a határokon túl is ismert legyen. Többek között Európa egyik különlegességét, a bakatort is termesztik Avasújvárosban. A bakator régi erdélyi nemes szőlőfajta, az ebből származó, különlegesen jó ízű bort századok óta ismerik.

Ottjártunkkor mintha visszaléptünk volna — jó értelemben — pár évszazadot, látván ahogy a szőlősgazdák borospincéik előtt készülődnek a nagy szüretre. Egyes helyeken a nemes szőlőket már leszüretelték, mert az esős időjárás nem engedte, hogy a tőkén tovább maradjanak a szőlőszemek. Viszont az igazi nagy szüret még csak ezután lesz, ezen a hétvégen. Az újvárosi református egyházközségnek 3000 tőke szőlője van, amiből 500 tőke nemes szőlőfajta. A gyülekezeti tagok szüretelik le a szőlőt ezúttal is, akárcsak a korábbi években.

Gugulya–Hégető Lóránd