Hétszáz bíró és ügyész tiltakozott hétfő este Bukarestben az igazságügyi törvények tervezett módosításai ellen

Akt.:
Hétszáz bíró és ügyész tiltakozott hétfő este Bukarestben az igazságügyi törvények tervezett módosításai ellen
Mintegy hétszáz bíró és ügyész gyűlt össze hétfő este a bukaresti ítélőtábla épülete előtti lépcsőkön az igazságügyi törvények, illetve a Büntető törvénykönyv tervezett módosításai ellen tiltakozva.

A csendes tüntetés résztvevői közül egyesek az alkotmány egy példányát, mások a bírói esküt tartalmazó papírlapot tartottak a kezükben. A tiltakozás hozzávetőlegesen egy órán át tartott, és incidensek nélkül zajlott le. Hasonló csendes tüntetéseket tartottak hétfőn az ügyészek és bírák az ország más városaiban is, többek között Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Temesváron, Szatmárnémetiben, Nagybányán és Iaşi-ban is.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter kedden azt nyilatkozta, hogy a bírák és ügyészek “állampolgári minőségükben” tiltakozhatnak spontánul vagy szervezetten. “Állampolgári minőségükben élhetnek törvényes jogaikkal a bírák és az ügyészek. Bíróként vagy ügyészként azonban megkötéseik, tiltásaik vannak, amelyeket egyrészt az Alkotmány ír elő, másrészt pedig a különleges törvények. Mindannyiunk kötelessége betartani azokat az általános kötelezettségeket, amelyek munkakörünkhöz tartoznak. Következésképpen állampolgárként, spontánul vagy szervezett módon tüntethetnek, bíróként vagy ügyészként be kell tartaniuk az alaptörvényt” – mondta Tudorel Toader az igazságügyi minisztériumban.

www.agerpres.ro