Hétfőtől igényelhetőek az ingyenes belépők Bogányi koncertjére

Hétfőtől igényelhetőek az ingyenes belépők Bogányi koncertjére
Hétfőtől lehet belépőt igényelni Bogányi Gergely zongoraművész nagyváradi koncertjére – a Szent László Egyesület és a Partitipatio Alapítvány által közösen szervezett eseményre a belépés ingyenes, azonban előzetes helyfoglaláshoz kötött.

A neves magyarországi művész az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából érkezik négyállomásos erdélyi koncertkörútjára, ennek utolsó állomása a Nagyváradi Állami Filharmónia, ahol november 5-én, 18 órától koncertezik.

Az Enescu–Bartók-terem befogadóképessége viszont korlátozott, összesen 470-en férnek be, ezért a szervezők – mivel a koncert előtti percekben nem szeretnének senkit hazaküldeni – hétfőtől, 9 és 17 óra között belépőket osztanak a Kálvin János utca 1. szám alatti székhelyükön. Telefonon nem lehet foglalni, csakis személyesen lehet átvenni a belépőket, egy személy pedig legtöbb négy helyet foglalhat le. Az érdeklődők az ülésrend alapján ki is választhatják, hogy hova kívánnak ülni, éppen ezért ajánlott mielőbb betérni a belépőkért. Azért is érdemes igyekezni, mert ugyan hivatalosan pénteken 17 óráig osztják a belépőket, a szervezők szerint előfordulhat, hogy addig elfogynak a helyek. Érdeklődni a 0259-220.126-os telefonszámon lehet.

Adománygyűjtó akció

A szervezők ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a koncert ugyan ingyenes, de Bogányi Gergely, a Szent László Egyesület és a Partitipatio Alapítvány csatlakoznak a Kincses Kolozsvár Egyesület által meghirdetett adománygyűjtő akcióhoz, melynek kedvezményezettje a Küküllő-menti falvakban élő magyar gyermekek legfontosabb bentlakásos oktatási központja, a Magyarlapádi Szórványkollégium.

A belépők igénylésekor, illetve a koncert helyszínén is lehet majd adakozni a nemes célra, aki pedig 5 lejnél többet adományoz, az kap egy, az 1956-os forradalomra utaló, lyukas, nemzetiszínű karszalagot, 1956–2016 felirattal. Igény szerint fel is kapcsolják a szervezők, de könyvjelzőként is használható.

Bogányi Gergely egyébként nem először koncertezik Nagyváradon, fellépései pedig mindig teltház előtt zajlottak. A mostani koncert különlegessége viszont, hogy csodazongoráját is magával hozza.

A Bogányi-zongora

A Bogányi-zongora magyar mérnökök segítségével hét évig készült. A hangszer megalkotásakor Bogányit egy másfajta hangzásideál megvalósítása mozgatta, nem pedig az, hogy a jeles zongoragyártókkal versenyezzen. „A Steinway cégnek és a többinek is kiváló zongorái vannak, nem hiszem, hogy lehet jobbat csinálni azon az úton. Mi ezért más úton indultunk el. (…) A kicsit futurisztikus forma nem puszta dizájn. A forma a hangot öleli körül, a hangzásnak van alárendelve. Egyrészt akusztikai, másrészt spirituális szempontból. A lábai hangvetőként működnek. A közönség felé tereli a hangot” – fogalmazott a művész.

A hangszerrel végsőkig letisztult zongorajáték válik lehetővé, kristálytiszta, egyenletes hangminőség, melyet sem a levegő magas páratartalma, sem szárazsága nem befolyásol.

A művész bevallása szerint a Kárpát-medencei zongorabemutató turné szakmai életének kiemelkedően fontos állomása, ezért a turnéra hatalmas zenei anyaggal készül: a repertoár felöleli a barokk kori művektől egészen a modern kor zenei darabjait.Az esemény egyik médiatámogatója a Bihari Napló.