Hétfőre berendelték meghallgatásra a parlamentbe a DNA főügyészét

Akt.:
Laura Codruţa Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze
Laura Codruţa Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze
A 2009-es államelnök-választást kivizsgáló bizottság hétfőre meghallgatásra berendelte a parlamentbe Laura Codruţa Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészét.

‘Javaslat hangzott el, hogy Kövesit rendeljük be meghallgatásra. Az alkotmánybíróság egyik határozata szerint az intézmények közötti jó együttműködés biztosításáért, azon közintézmények alkalmazottainak, amelyek nem tartoznak a parlament alárendeltségébe, meg kell jelenniük, ha a parlament berendeli őket’ – nyilatkozta Oana Florea, a 2009-es államelnök-választást kivizsgáló parlamenti bizottság elnöke.

Az elnök szerint, ha Laura Kövesi ez alkalommal sem jelenik meg a meghallgatáson, a bizottság kétféleképpen járhat el: vagy értesíti erről az igazságügyi minisztériumot, vagy büntetőjogi feljelentést tesz a DNA főügyésze ellen.

Liviu Pleşoianu szociáldemokrata párti képviselő, aki két napja a DNA székháza előtt tiltakozik úgy vélte, hogy ez az utolsó esély arra, hogy Kövesi ‘megmentse az általa vezetett intézmény becsületét’.

H. Klemm Kövesiről: Továbbra is bízunk munkájában

Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete azt nyilatkozta csütörtökön, hogy az amerikai kormány és az USA bukaresti nagykövetsége változatlanul bízik Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének munkájában.

Amikor arról kérdezték, hogy az amerikai kormány és az USA bukaresti nagykövetsége változatlanul támogatja-e Laura Codruţa Kövesit, a nagykövet azt mondta: ‘bízunk munkájában’.

Arra a kérdésre, hogy veszélyben van-e Kövesi a körülötte kialakult botrány miatt, azt felelte, hogy erről ‘a román hatóságoknak kell dönteniük’.

Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke csütörtökön találkozott az USA bukaresti képviseletének helyettes vezetőjével, aki távozik Romániából. A találkozón részt vett Hans Klemm nagykövet is.

www.agerpres.ro