Hétfőn várható végeredmény

Hétfőn várható végeredmény
Nagyvárad – Vasárnap este nyolc órakor zárul a héten lezajlott, a Bihar megyei RMDSZ tevékenységéről véleményt nyilványító belső népszavazás. Végleges, biztosan alátámasztott végeredmény hétfő délután várható.

Mint ismert, szeptember 17–23. között a Bihar megyei RMDSZ népszavazást szervezett a román állampolgárságú, magukat magyar ajkúnak valló lakosok körében, annak érdekében, hogy felmérje, mennyire elégedettek az emberek a szervezet utóbbi években kifejtett tevékenységével. A mozgóurnás szavazás szombaton zárult, vasárnap az RMDSZ egyes székházaiban levő állóurnáknál lehet még szavazni. Nagyváradon ez a megyei szervezet Sas-palotabeli székhelyét jelenti, ahol mind a kilenc RMDSZ körzet választási bizottsága képviselteti magát annak érdekében, hogy a szavazás zökkenőmentes legyen, és ne fordulhasson elő az, hogy valaki kétszer voksol. 

Czvikker Katalin, a megyei választási bizottság elnöke kérdésünkre elárulta: aktív részvétel jellemzi az állóurnás szavazást, már a nyitást követően folyamatosan érkeznek az emberek. Az eredmények összegzését közvetlenül a voksolás lezárta után kezdik meg, végleges eredmény azonban csak hétfőn 15 óra körül várható, hiszen a vidéki körzetek is be kell hozzák a jegyzőkönyveiket, hogy azok alátámasszák a szavazólapok számát, és így a választási bizottság ellenőrizni tudja a valós helyzetet.

Ciucur L. Antonius