Hétfőn kezdődik Bukarestben a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozója

Hétfőn kezdődik Bukarestben a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozója
Hétfőn kezdődik a Cotroceni-palotában a Három Tenger Kezdeményezés harmadik csúcstalálkozója, amelynek házigazdája Klaus Iohannis román államfő.


Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a hétfőn és kedden zajló találkozóra kilenc államfőt, két parlamenti elnököt, egy miniszterelnököt és egy külügyminisztert várnak. A Három Tenger Kezdeményezés partnereként jelen lesz az eseményen az Európai Bizottság első alelnöke, Jean-Claude Juncker, Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter, Heiko Maas német külügyminiszter, valamint európai és nemzetközi pénzintézetek képviselői.

Az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő tizenkét uniós országot – Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia – tömörítő Három Tenger Kezdeményezés bukaresti csúcstalálkozójának célja, hogy a részt vevő országok kinyilvánítsák politikai támogatásukat az energetikai, szállítási és digitális összeköttetés megvalósítását célzó regionális projektekkel kapcsolatban – mutat rá a közlemény. A célkitűzések között szerepel továbbá a részt vevő államok kereskedelmi kamaráit tömörítő hálózat létrehozása, a Három Tenger Kezdeményezés Befektetési Alapja létrehozásának elindítása, illetve a Kezdeményezés hivatalos honlapjának bemutatása.

A csúcstalálkozó keretében kerül sor a Három Tenger Kezdeményezés üzleti fórumára, amelyen a 12 államot képviselő vállalatokon kívül amerikai egyesült államokbeli, nyugat-balkáni, moldovai és ukrajnai cégek is jelen lesznek.

Az értekezletre kilenc államfőt, két parlamenti elnököt, egy miniszterelnököt és egy külügyminisztert várnak. A Három Tenger Kezdeményezés partnereként jelen lesz az eseményen az Európai Bizottság első alelnöke, Jean-Claude Juncker, Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter, Heiko Maas német külügyminiszter, valamint európai és nemzetközi pénzintézetek képviselői.

A bukaresti lesz a Három Tenger Kezdeményezés harmadik csúcstalálkozója. Az előző kettőt Dubrovnikban (2016), illetve Varsóban (2017) tartották.

www.agerpres.ro