Hétfőn kezdődik az érettségi

Hétfőn kezdődik az érettségi
Hétfőn kezdődik el az érettségi vizsga a XII. és XIII. osztályosoknak. Az érettségi kalendárium szerint a diákok június 10-12-én a román nyelv és irodalom kompetencia vizsgán kell bizonyítsanak.

 A román nyelv és irodalom szóbeli vizsga hétfő reggel kilenc órától kezdődik. A diákoknak 15 percük van, hogy válaszoljanak a kérdésekre és 10-15 perc a bemutatóra. A vizsgázóknak tilos bármilyen segédanyagot (könyveket, szótárakat, jegyzeteket stb.) bevinniük, valamint se mobiltelefon se más elektronikus kommunikációs eszköz sem lehet náluk- áll a 2013-as érettségi módszertanában. Ha diákok bármelyiket megszegik, az a vizsgáról való kizárást vonja maga után, függetlenül attól, hogy a tanuló használta-e vagy sem a segédanyagot. Újdonság, hogy azok akik az elmúlt években már kétszer próbálkoztak az érettségivel, de nem sikerült, ettől az évtől a harmadik próbálkozás alkalmával már fizetniük kell 230 lejt. Azok az iskolák, ahol nulla százalékos lesz az átmeneteli arány mentesülnek a büntetések alól.

A 2013-as érettségi nyári vizsgaidőszakának kalendáriuma: június 10-12 – román nyelv és irodalom kompetencia, június 12-14 – anyanyelvi kompetencia, június 17-21 – digitális kompetencia, június 25-28 – nemzetközi nyelv kompetencia szóbeli vizsgák. Az írásbeli vizsgák júliustól kezdődnek: július 1. – román nyelv és irodalom, július 2. – anyanyelv, július 3. – a szaknak megfelelő kötelező tantárgy, július 5. – a szakkal ellentétes választható tantárgy. Az eredményeket július 8-án 12 óráig függesztik ki, és ugyanezen napon 12-16 óra között lehet benyújtani az óvásokat, amelyeket július 9-11-én bírálnak el. Július 12-én függesztik ki a végleges eredményeket.