Hétfőn kezdődik a tanítás

Hétfőn kezdődik a tanítás
Január 16-án, hétfőn ismét elfoglalják helyeiket az iskolapadokban a diákok. A második félév június 22-én fejeződik be, addig azonban április 7-22. között egy kéthetes tavaszi vakáció is közbeiktatódik.

 

Ezzel a tanügyi szerkezettel a szakminisztérium a nyugat-európai modellt vette át, de gazdaságilag is indokolt volt a változtatás. Így ugyanis a téli időszakban a gyermekek többet vannak otthon, ezért a tanitézeteknek kevesebb fűtés- és egyéb közüzemi díjat kell fizessenek. Ugyanakkor viszont a nyári vakáció viszont csak szeptember 9-ig tart, ezzel a plusz héttel pótolják a karácsonykor és húsvétkor kiesett tanítási napokat.

Szintén újdonságnak számít az idei tanévtől kezdve az „Iskola másképpen-hét” bevezetése a tavaszi szünidő előtti napoknak, amikor iskolán kivüli tevékenységeket bonyolítanak le (kulturális, műszaki-tudományos, sport, szociális, egészségügyi, környezetvédelmi, önkéntes stb.) és a tantárgyolimpiák országos döntőit is megrendezik. Érdekes, hogy a magánóvodák csak a szaktárca programját kötelesek betartani, a tanévszerkezethez azonban nem kell alkalmazkodniuk. Így egyesek ezek közül az iskolai vakáció idején is működtek, csupán a karácsonyi ünnep idején és újévkor zártak be.