Hétfőn kezdődik a Szent László tér felújítása

Hétfőn kezdődik a Szent László tér felújítása
Hétfőn megkezdődik a nagyváradi Szent László tér felújítása, valamint a villamossínek cseréje ugyanott, valamint a Kossuth utcán, ezért jelentős forgalomváltozások következnek be a közlekedésben. A munkálatok idejére teljesen lezárják a közúti forgalom előtt a Szent László teret.

Egyszerre kezdődik el hétfőn három nagyszabású beruházás kivitelezése: a Kossuth (Independentei) utcai mélygarázs építése, a csatornahálózat felújítása és a villamossínek áthelyezése ugyancsak a Kossuth utcán, illetve a Szent László téren, valamint magának a főtérnek a felújítása. A munkálatok idejére teljesen lezárják a közúti forgalom előtt a Szent László teret. Mindezek miatt a következő módosulások állnak be a közlekedésben. Nem lehet majd autóval behajtani a Kossuth utcára, ezért a Nagyvásártér (December 1. park) felől autóval érkezők a Kossuth utca előtt le kell térjenek a Zárda (Mihai Viteazul) utca irányába. A Kapucinus (Mosoiu) utca kétirányúvá válik, és csak az utca egyik oldalán lehet majd parkolni. Ugyancsak kétirányúvá válik a Beöthy Ödön (Maniu) utca a Szent László tér és a Kálvin utca közötti szakaszon, itt nem lehet majd parkolni az utca egyik oldalán sem, míg a Kálvin utca és a Vitéz (Decebal) út közötti szakaszon egy irányú marad a Beöthy Ödön utca, és ott továbbra is jelenlegi szabályoknak megfelelően lehet parkolni. A Kapucinus utcáról jövet a Szent László térnél nem lehet majd letérni a Kert (Avram Iancu) utcára, mint ahogy sem a Kert, sem
a Beöthy Ödön, sem pedig a Kapucinus utca felől nem lehet majd behajtani a főtérre a Szent László híd irányába. Ugyanakkor maga a Szent László híd is egyirányúvá válik: csak a színház felől lehet majd ráhajtani a hídra, és a Körös másik oldalán csak jobbra, azaz a Körös (Vladimirescu) és a Lovas (Principatelor Unite) utca felé lehet venni az irányt. A Városháza utca kétirányúvá válik a Kálvin János és a városháza között, de természetesen nem lehet majd behajtani a főtérre. Ugyancsak kétirányúvá válik a Zöldfa és a Pavel utca is ugyanazzal a megkötéssel, hogy ezekről az utcákról sem lehet majd behajtani a főtérre, viszont parkolni lehet ezekben az utcákban. Az említett forgalomváltozások hétfőn nulla órától lépnek érvénybe, de a közúti jelzőtáblákat már szombaton és vasárnap kihelyezik. A villamossínek cseréje a városháza közelében kezdődik el. Mircea Malan elárulta, hogy a sínpárokat hetven centiméterrel eltávolítják egymástól, mert a sínpárok között oszlopokat helyeznek el, azok fogják tartani a villamosok áramkábeleit.

Pályázat

Mircea Malan kijelentette: a Fekete Sas-palotában az idén végzik el a belső falak és a kupola felújítását, ezt követően pedig kicserélik a passzázs padlóburkolatát, míg a Zöldfa utcán tizenegy helyen kötik be az ott lévő ingatlanokat a város fűtésrendszerére. „Ezeket a munkálatokat még az idén elvégezzük” – szögezte le az alpolgármester, aki a továbbiakban elárulta, hogy a helyi tanácsülés után rögtön benyújtják a kolozsvári székhelyű Észak-Nyugati Régió Fejlesztési Ügynökséghez a Zöldfa utca korzóvá való átalakítására és a Szent László híd felújítására vonatkozó projektet. Ha ez utóbbira nem kap pénzt a város a 2007-2013-as uniós pályázati ciklus forrásaiból, akkor a város még ebben az évben saját költségén újítja fel a hidat, míg a Zöldfa utca sétálóutcává való átalakításába csak akkor kezd bele az önkormányzat, ha uniós finanszírozást nyer e projektre. Ha a most benyújtott pályázat nem kap kedvező elbírálást, akkor a tervet ismét benyújtják a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban.

Pap István