Hétfőn indul Gyenes Mani

Hétfőn indul Gyenes Mani

Szatmárnémeti – November 12–én rajtol az International Six Days. A szatmári Gyenes „Mani” Emanuel hétfő reggel indul a verseny helyszínére, Chilébe.

– Idén első alkalommal veszel részt a világ legnehezebb enduro motorosversenyén, a chilei International Six Days–en. Mikor indultok Dél–Amerikába?

– Hétfő reggel indulok Szilveszter Zsolttal Szatmárnémetiből Budapestre. Onnan szállunk repülőre. Körülbelül 32 órás út áll előttünk, ugyanis csak átszállással tudunk eljutni Chilébe. Körülbelül november 26–án térünk haza.

– Szilveszter Zsolt miben tud segíteni a versenyen? Ugyanis a szabályok nem teszik lehetővé, hogy szerelőd legyen a Six Days–en.

– Valóban így, nem lehet szerelőm. De jó, ha tudom, hogy nem vagyok egyedül. Máskülönben az ő általa vezetett cég, a Vindex állta a részvételi költésgek nagy részét. A másik részét a Szatmárnémeti Tanácsa biztosította. Ezuton is szeretnék nekik köszönetet mondani.

– Ha nem lehet szerelő melletted, hogyan oldod meg a versenynapok végén a meghibásodások javítását?

– Ahogy a napi táv végére érünk 15 perc áll majd rendelkezésünkre, hogy elvégezzük a szükséges javításokat a motorbiciklin. Nem segíthet senki, nekünk, a versenyzőknek kell elvégezzük a szükséges javításokat. Ha nem sikerül befejeznünk, másnap 10 perccel a rajt előtt kapjuk meg a motorokat, ekkor még lehet kisebb simitásokat rajta végezni.

– Hogyan lehet felkészülni egy ilyen versenyre?

– Több motocross és enduro edzőtáborba voltam, ahol hasonló gyakorlatokat végeztünk. Magár a versenyre pedig a román bajnoki futamokon illetve más versenyeken tudtam készülni.

– Ugyanakkor a jövő év elején indulsz a Dakar–ralin is, immár második alkalommal. A sivatagi száguldáson szerzett tapasztalatokat fel tudod használni a chilei versenyen, vagy fordítva: a Six Days jó edzőterep lehet a Dakar–ralira?

– Nagy a különbség a két verseny közöt. Én inkább azt mondanám, hogy a Six Daysen jól fel tudok készülni a Dakarra. Chilében inkább az számít, mennyire technikás a versenyző. A Dakaron az álloképeség számít. Nem olyan vészélyes a verseny a Six Days, mint a Dakar. De mindkettő nagyon fontos számomra. Nagyon óvatos kell legyek a versenyen, hogy ne sérüljek meg.

– Milyen tervekkel vágsz neki a Six Days–nek?

– Mivel ezen a versenyen érmeket osztanak, az első helyen szeretnék végezni. Nagyon nehéz lesz, de mindent beleadok, hogy az aranyéremmel térjek haza.

 

Pesek Attila