Hétfői ítéletidő: több utca víz alá került

Hétfői ítéletidő: több utca víz alá került
A hétfő délutáni és esti ítéletidő több kellemetlenséget is okozott: a csatornarendszer több helyen felmondta a szolgálatot, alagsorokat öntött el a víz, árammegszakadások voltak.


Alin Sas, a Bihar megyei vízművek szóvivője elmondta: mivel rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék esett, a csatornák nem tudták elnyelni a teljes vízmennyiséget, ezért például Biharpüspökiben több utcán is állt a víz, s hasonló helyzet alakult ki a Nufărul negyedi Țiglarilor, valamint a Vlădeasa utca melletti Ursului utcán is. A szóvivő szerint ez normális, a csatornarendszert nem ennyi víz elnyelésére tervezték, s ez a helyzet nem csak Váradra, illetve Romániára jellemző. „Nem lehet nagyobbra tervezni a csatornarendszert, mivel akkor nem működik az öntisztítási folyamat, s előbb utóbb rossz szaga lesz” – magyarázta.

Károk

Az árammegszakadás néhány, ivóvizet biztosító szivattyút is érintett, de ennek nem volt érezhető hatása, továbbá Biharpüspökiben az éjszaka folyamán leállt egy olyan szivattyú is, mely az ülepítő felé pumpálja a vizet.

A margittai katonai tűzoltókat kihívták a Margittai Kórházhoz, ahol az esővíz elárasztotta az adminisztratív épület alagsorát, az érmihályfalvi tűzoltók pedig Ottomány környékén kellett eltávolítsanak egy kidöntött fát az úttestről.

Több községi és megyei útszakasz került víz alá, ez a következő Bihar megyei településeket érintette: Szitány, Nagypapmező, Bihardobrosd, Nagypatak; Ottományban és Tarcsán kidöntött fák torlaszolták el az úttestet; Bihardobrosdon, Alsótopán, Felsőtopán, Szitányban, Nagypapmezőn, Céckén, Mezőtelkiben, Alsólugoson, valamint Örvénden megszakadt az áramszolgáltatás, Szitányban ezenkívül két háztartást öntött el a víz.

Érdeklődésünkkor a Mezőgazdasági Igazgatóságnál még nem tudták, hogy a jégeső milyen mezőgazdasági károkat okozott a megyében, de Adrian Feher szolgálatvezető szerint biztosra vehető, hogy keletkeztek károk. Amennyiben a mezőgazda kötött biztosítást a bevetett területre, kap kártérítést, ha viszont nem, akkor ez esetleges, a minisztérium döntésén múlik, tetet hozzá.

Neumann Andrea