Hétezer jelöltet indít a Szövetség a helyhatósági választásokon

Az RMDSZ pozitív üzenetet fogalmaz meg majd a kampányban: eddig sem volt és ezután sem lesz szüksége negatív kampányra, a Szövetség ugyanis bebizonyította, hogy úgy a kormányban, mint a helyi közigazgatásban, teljesíti mindazt, amit vállalt. Ez a jövőben is így lesz – hangsúlyozta Markó Béla szövetségi elnök kedden, bukaresti sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ elnöke elmondta, a helyi és területi szervezetek leadták az önkormányzati jelöltlistákat, az RMDSZ több mint hétezer jelöltje mögött pedig az a 155 ezer ember áll, akik részvettek a Szövetség előválasztásain. „Innentől a választási kampányra koncentrálunk”-fogalmazott.

Markó Béla közölte: az RMDSZ a decentralizáció folytatását szorgalmazza. Véleménye szerint ennek a folyamatnak az előmozdításában nemcsak a kormánynak és a parlamentnek, hanem a polgármestereknek és helyi tanácsosoknak is felelősségük van: ez utóbbiak szerepe a meglévő lehetőségek kihasználásában, a költségvetésük megfelelő felhasználásában, illetve a különböző pénzalapok lehívásában áll. Ugyancsak kiemelt célja az RMDSZ-nek a modernizáció, az erdélyi régiók infrastrukturális fejlesztése, illetve az autonómia – szögezte le.

Az elnök ismételten kihangsúlyozta, az RMDSZ továbbra  is kitartóan szorgalmazza az ország teljes közigazgatási átszervezését, a jelenlegi megyék ugyanis már kis méretük miatt is alkalmatlanok életképes fejlesztési stratégiák kidolgozására. A negyven éves jelenlegi megyerendszer ugyanakkor elavult, kialakításában pedig nem vették figyelembe a régiók történelmi, kulturális és etnikai sajátosságait.

Az elnök szerint két változat is lehetséges e tekintetben: egyrészt újjá kell szervezni a jelenlegi gazdasági-fejlesztési régiókat, ugyanis több és kisebb régióra van szükség. Az RMDSZ elnöke a három szintű francia helyi közigazgatási rendszerrel példázta a decentralizáció működőképességét.

Javasolt ugyanakkor egy radikálisabb, ám elképzelhető forgatókönyvet: ez a román közigazgatás teljes átszervezése, beleértve a megyéket, községeket is. „A jelenlegi felosztás nem őrizhető meg sokáig”-szögezte le a szövetségi elnök. Hozzátette: 40 évvel ezelőtt a megyei felosztás a társadalom homogenizálására irányult, és bevallottan nem vették figyelembe a hagyományos kötődéseket, a történelmi, kulturális, etnikai sajátosságokat.

„Mi másféle társadalmat építünk, egy olyan társadalmat, amely tiszteli ezeket a sajátosságokat, az értékeket, amelyek a kohézióban, a lakosság szolidaritásában rejlenek.”-hangsúlyozta.

A szövetségi elnök figyelemre méltónak  tartotta, hogy azok a pártok, amelyek nem tulajdonítottak fontosságot az Európai Parlamenti választásoknak, 2008-ban felismerték a helyi közigazgatás fontosságát, ezért is erős a kampány. Ebben ugyanakkor egy nyilvánvaló egyensúlyvesztés is felfedezhető: a figyelem középpontjába a bukaresti polgármesteri tisztségért folytatott harc került, amely bár fontos, de nemcsak erre kellene a reflektorfényt irányítani, ugyanilyen fontosok a polgármesteri, megyei tanács elnöki, illetve a helyi és megyei tanácsosi tisztségek is.