Helytörténetet, már fiatalon

Helytörténetet, már fiatalon
Érdekli is a gyerekeket, pár éve tanítható is, tehát néhány alap adott a helytörténet oktatásához. Ez is szóba került péntek este, amikor a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság szervezésében Kecse Gabriella váradi pedagógus tartott előadást arról, az ifjúságot hogy lehetne bevonni a helytörténet megismerésébe, a műemlékek tiszteletébe.

Mint mondta, akibe nem oltják bele ezt otthon, annak az iskolába kell ezzel megismerkednie, az iskola feladata ez is, mert amúgyis korán kell ezt kezdeni. Az egyesületüknek hatodik éve kiadványai is vannak e témakörben, Az én városon, Nagyvárad címmel, óvodáskorúaknak és már előkészítőosztályosoknak, valamint nagyobb gyerekeknek is. Van helytörténet, mint választható tantárgy is, ennek ő maga dolgozta ki a tantervét. Az önkormányzatnál és a megyénél pályáztak a vonatkozó munkafüzet kiadására is, így 15oo-at nyomtattak. Szükség lenne újra nyomásra is, de ennek megvalósulása még kérdéses. A helytörténet kapcsán hozzátette: szíve szerint tömbökben tanítana korszakokat, nem tantárgyanként, így könnyebb lenne egy-egy kor történelmi, kulturális, tudományos vonalait bemutatni. A gyerekek egyébként szeretik a helytörténeti órákat, sőt, már fel is nőtt egy olyan generáció, amelynek egyes tagjai immár a szüleiket oktatják helyi érdekességekre.

A szakember szerint a diákokat leginkább konkrét foglalkozásokkal lehet bevonni, azaz a munkafüzet alapján ugyan, de számos helyszínbejárást is tartanak, „mert már nem működik a fekete tábla, fehér kréta-elv”. Szerinte a gyerekekre kell bízni, mit jegyeznek meg a hallottakból, de vissza kell térni időnként az infókra, ugyanakkor fontos azt is tudatosítani, hogy a felkeresett épületekben emberek éltek, azaz élő történelemről van szó, amely szerves része a mának. A rendezvényen Dukrét Géza jelezte: kész, és decemberben bemutatják a város és a megye művemléki kataszterét. E kötetet a Megyei Tanács rendelte, protokollcélokra, de mintegy ötven példányt meg is lehet venni. Az érdeklődők feliratkozhatnak a dukretgeza@yahoo.com mailcímen.