Helytörténeti vetélkedő

Helytörténeti vetélkedő
Szatmár megye – A Nagykároly környéki svábság történelmének, nyelvének és kultúrájának megismertetése, újrafelfedezése volt a verseny fő célja.

Hétfőn délután 14 órakor kezdődött a kaplonyi művelődési házban az immár hagyományosnak mondható történelmi vetélkedő, melyen a Nagykároly környéki régió általános iskolás csapatai mérhetik össze tudásukat a helyi sváb kisebbség történetének témakörében. Jónucz Alfonz szervező, a helyi Német Demokrata Fórum vezetője elmondta, hogy az idei rendezvény igen színvonalasnak bizonyult, a csapatok nagyon jól felkészültek, látszik, hogy aprólékos, komoly munkát végeztek a felkészítő tanárok és a gyermekek is.

Hat iskola csapata jelentkezett végül: a Nagykárolyi 3-as Számú Általános Iskola, a kaplonyi Fényi István Általános Iskola, valamint Csomaköz, Kálmánd, Mezőfény és Mezőterem iskolái. Az első feladat a színjátszó tehetséget is igénybe vette, a csapatoknak egy jelenetet kellett bemutatniuk a svábok betelepítésének témájában. Ezután következett a „nyelvi kvízjáték”, ismert sváb családnevek magyar megfelelőit, még mindig használatban lévő sváb szavak jelentését kellett tudni a feladatok minél jobb megoldásához. Az idei győztes végül Mezőfény csapata lett, második helyen Mezőterem, míg a harmadikon a kaplonyi csapat végzett.

Jónucz Alfonz kiemelte, hogy a fő cél a lokális történelem megismertetése a tanulókkal, hiszen erről, saját közösségük történetéről, ami pedig a leginkább érinti őket, máshol nem hallhatnak. Az ország és a magyar kisebbség történelméről tanulnak az iskolában, ám a helyi svábság eredete, sorsa sem szabad ismeretlen maradjon előttük.