Helységnévtábla-gond Belényesben

Fotó: bihorel.ro
Fotó: bihorel.ro
Az év elején Belényes bejáratainál hirtelen ki lettek téve a kétnyelvű helységnévtáblák, majd három hét elteltével, szintén meglepetésszerűen, a polgármesteri hivatal eltüntette ezeket.

Furcsa dolgok történnek Belényesben. Január elején a település bejáratainál hirtelen ki lettek téve a kétnyelvű helységnévtáblák, majd három hét elteltével, ugyanolyan meglepetésszerűen, ahogy megjelentek, a polgármesteri hivatal eltüntette ezeket. Információnk szerint ennek oka, hogy „valakik” kifogásolták a prefektúránál ezeket, arra hivatkozva, hogy a magyarok nem jogosultak erre, mert törvény csak ott teszi lehetővé a kihelyezéseket, ahol a lakosság részaránya meghaladja a 20 százalékot, márpedig a valamivel több mint tízezres lélekszámú városban csupán körülbelül 6,5 százaléknyi magyar él, szórványtelepülésnek számít. Az igazság viszont az, hogy valóban létezik ez a 20 százalékos törvény, de ez arra vonatkozik, hogy ezen küszöbön túl kötelező módon ki kell tenni a táblákat, míg a küszöb alatt a helyi önkormányzatok jóhiszeműségére van bízva.
Bálint Gabriella RMDSZ-es tanácsos kedden az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: februárban iktatott egy kérvényt a városházán, amiben arra hivatkozva, hogy a Belényes történelmi elnevezés, azt kéri: magyarul is legyen feltüntetve, mert a helyi magyar közösség szeretné. Most azt várja, hogy ez szerepeljen a soron következő köztestületi ülés előterjesztései közt. „Olyan visszhangok is vannak, hogy nem kötelezhet senki senkit semmire, aztán hogy mi lesz a vége, nem tudom. Mi nagyon szeretnénk, hogy ki legyen írva magyarul is”- magyarázta.
Belényes polgármestere, Petru Mlendea liberális párti, az alpolgármester ALDE-s, a 17 tagú tanácsot pedig 7 PNL-s, 2 ALDE-s, 1 RMDSZ-es, 6 PSD-s, valamint 1 M10-es önkormányzati képviselő alkotja, és gyakorlatilag a szociáldemokraták az ellenzék.

Ciucur Losonczi Antonius