Helyrejött a püspökfürdői termáltó

Helyrejött a püspökfürdői termáltó
Miután múlt télen gyakorlatilag kiszáradt, mostanra visszanyerte vizét a püspökfürdői termáltó, a hévízi lótusz egyetlen természetes élőhelye.

A püspökfürdői termáltavat kezelő Körösvidéki Múzeum képviselői pénteken a helyszínen számoltak be arról, hogy ismét megfelelő a vízszint a tóban. Radu Huza, a múzeum védett övezetekért felelős munkatársa kifejtette, hogy bár látszólag a helyzet stabil, így a három endemikus faj, a hévízi lótusz, a Racoviţa-kele és a bordáscsiga megmenekült, de szerinte tartós megoldás nem lesz addig, amíg nem tisztázzák, hogy valójában mi okozza a tavacska kiszáradását. Tudatta, hogy az Országos Ásványkincshatóság által a Bihar megyei prefektúrának küldött átiratában azt közlik, hogy nem a termálvíz kitermelés, hanem a szárazság okozta a tavacska kiszáradását. Huza szerint ez nem helytálló megállapítás, hiszen megfigyelhető volt az, hogy amint elkezdődött a fűtésszezon – Nagyváradon több helyen termálvízzel fűtenek – akkor szinte azonnal és drasztikusan csökken a tavacska vízszintje, amikor pedig véget ér a fűtésszezon, a vízszint is visszaáll a megszokott mértékűre. „Novemberben ki fog derülni, hogy igazam van, vagy sem” – fogalmazott Huza. Aurel Chiriac, a múzeum igazgatója hozzátette, hogy ebben az évben a múzeum szakemberek bevonásával monitorizálni fogja a tavat, hogy megállapítsák a vízszintingadozás pontos okait.

Projekt

A Körösvidéki Múzeum uniós pályázati támogatást nyert a Bihar Megyei Tanácson keresztül a kezelésében lévő három természetvédelmi terület – Püspökfürdő, Betfia és Tasádfő – menedzsmentterveinek elkészítésére. Radu Huza elárulta, hogy a múzeum valamivel több mint egymillió eurót kért, de valószínűleg ennek az összegek a felét fogják megkapni. Ugyanakkor közölte, hogy szenzorokkal kívánják ellátni a területet annak érdekében, hogy folyamatosan mérjék a vízszintet és a tó hőmérsékletét.

Pap István