Helyi termékek vására Túrterebesen – 2008 augusztus 23

Helyi termékek vására Túrterebesen – 2008 augusztus 23
Szatmár megye – Az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti, Túrterebes Község Önkormányzata és az Eco-Na-Tur Kistérségi Társulás idén másodszor rendezi meg Túrterebesen a Helyi Termékek Vásárát, melyre augusztus 23-án kerül sor a túrterebesi Általános Iskola udvarán.

A tavaly elindított kezdeményezés célja, hogy létrejöjjön egy hagyomány, mely évről évre lehetőséget ad a kistérségben előállított hagyományos mezőgazdasági- és kézműves termékek népszerűsítésére és értékesítésére. A vásár, az ott eladott termékek mellett mint turisztikai esemény is hozzájárulhat a vidék fenntartható fejlődéséhez.
Tavaly látogatóink többek közt almát, epret, mézet, házi készítésű lekvárt kóstolhattak és vásárolhattak, válogathattak a bőrdíszműves, fazekas, kosárfonó, kőfaragó termékeiből, de megízlelhették a vidék hagyományos ételeit, legkiválóbb borait és pálinkáit is. Idén a kiállítók és árusok száma még nagyobb lesz, több kézműves tart majd bemutatót, a fellépő néptánccsoportok mellett lovas bemutató, és gyermekeknek rendezett állatsimogató tarkítja a programot.
Mint tavaly, idén is minden érintett önkormányzat lehetőséget kap közössége bemutatására, illetve kézműveseik, őstermelőik felvonultatására, a színpadon hagyományőrző és néptánccsoportjaik biztosítanak kulturális és szórakoztató programot. A polgármesteri hivatalok idén is bográcsfőző versenyben mérhetik össze tudásukat.
A rendezvényre az Erdélyi Kárpát Egyesület “A Túrmenti Zöld Utat népszerűsítő rendezvények” című programja keretében kerül sor, amelyet a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány és a DOEN Alapítvány támogat.