Vízilabda

2024.04.18. 17:32

Húszéves mélyponton a VSK pólócsapata

A Dinamo 2–1-es összesítéssel jutott a Szuperliga fináléjába, ahol a Steaua lesz az ellenfelük, míg a Nagyváradi VSK idén a bronzéremért küzdhet a Rapid ellen.

Jósa Attila 
A Nagyváradi VSK vízilabdacsapata az elmúlt 21 évben minden alkalommal az első vagy a második helyen végzett a román férfi Szuperligában. Ez a szép sorozat szerda este megszakadt, miután a váradiak az elődöntős párharc harmadik, mindent eldöntő mérkőzésén 10–9-es vereséget szenvedtek a Bukaresti Dinamo otthonában. A szerda esti meccsen a Dinamo kezdett jobban, és 3–1-re vezetett, de a VSK csökkentette a hátrányát, így az első negyed után 3–2-es hazai vezetést mutatott az eredményjelző. Ezt követően fej-fej mellett haladt a két gárda, de folyamatosan a váradiak futottak az eredmény után. Az utolsó negyedre 7–7- es állásnál fordultak rá a csapatok, a Dinamo szerezte az első két gólt, ez pedig döntőnek bizonyult. A végjátékban a VSK 9–8-ra és 10–9-re felzárkózott, egy utolsó akcióval pedig még egyenlíthetett is volna, de az idő szűkössége miatt már nem sikerült tiszta dobóhelyzetet kialakítania, így a mérkőzés a bukaresti csapat 10–9-es győzelmével ért véget. A szerda esti meccsen a váradi csapatból Belényesi Dávid 3 gólt szerzett, Czenk Ferenc kétszer, Tiberiu Negrean, Szabó István, Vlad Dragomirescu és Vancsik Levente pedig egyegy alkalommal rezgette meg az ellenfél hálóját. 
Kik a felelősök? 
Utoljára a 2002/2003-as idényben fordult elő, közvetlenül a klub megalakulása után, hogy a VSK nem jutott a Szuperliga rájátszásának döntőjébe, illetve hogy más formátumú, torna rendszerű lebonyolítás mellett ne végezzen legalább a második helyen. A csapat 2006 és 2015 között uralta a hazai pólóbajnokságot, és kilenc egymást követő bajnoki címet nyert. Bár az elődöntős kiesést követően a VSK Facebook oldalán a szurkolók annak adtak hangot, hogy a pólócsapat hanyatlása törvényszerű volt, mivel az egyesület az anyagi forrásait inkább a kosárlabdára fordítja, ez a megállapítás egyáltalán nem állja meg a helyét. 
Şerban Sere, a VSK elnöke az év elején arról számolt be, hogy a pólócsapat idén minden idők legmagasabb költségvetésével száll harcba a bajnoki címért, de mint utólag kiderült, a döntőbe jutást a nagyjából 800 ezer eurós büdzsé sem tudta garantálni. Miközben a sokszor lesajnált, az ősszel Váradon még 10 gólos vereséget szenvedő Dinamo hatalmas fejlődésen ment keresztül néhány hónap alatt, úgy, hogy a légiósok nélküli csikócsapatot két veterán, a 43 éves Cosmin Radu és a 45 éves Dragoş Stoenescu köré építette, addig a VSK játéka a legnagyobb jóindulattal is csak stagnált, dacára annak, hogy Belényesi Dávid mellett szerb és montenegrói klasszisokat is igazolt nyáron a klub. Bár a felelősséget nem lenne szerencsés egy személyben Ciprian Cîmpianu vezetőedző nyakába „varrni”, tény, hogy a VSK idei eredményei a nemzetközi és a hazai porondon is messze elmaradtak az elvárásoktól, így valószínűsíthető, hogy a Rapid elleni bronzmeccsek után a klub elnöke új trénert fog kinevezni a csapat élére, ami talán már a tavalyi, Steaua elleni Szuperliga-döntő hazai lélektelen játéka után sem lett volna egy elhibázott lépés.

Jegyzőkönyv

Bukaresti Dinamo – Nagyváradi VSK 10–9 (3–2, 2–2, 2–3, 3–2). 
Dinamo: Pădureţ, Stoenescu; C. Radu, Bindea 1, F. Sachetti, R. Sachetti, Luţescu 2, Pîrîianu 3, Kováts V., Baciu, Kari P. 2, Dragomir, Vrânceanu 1, Jiganea, Pandele 1. 
Vezetőedző: Andrei Mateiaşi. 
VSK: Filipovic, Gavriş; Belényesi 3, Negrean 1, M. Gheorghe, Szabó I. 1, Velkic, Dragomirescu 1, Marinescu, N. Ilisie, Vancsik 1, Czenk 2, Remeş, Luncan. 
Vezetőedző: Ciprian Cîmpianu. 
Vezette: Adrian Alexandrescu (Nagyvárad) és Alexandru Mustaţă (Bukarest)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában