Kosárlabda

2024.02.08. 15:22

Kevésnek bizonyult a 16 pontos előny, lemarad a negyeddöntőről a VSK U

Az idény eddigi legfontosabb mérkőzését vívta szerda este a Nagyváradi VSK férfi kosárlabdacsapata, a piros-kékek ellenfele az olasz Varese volt a FIBA Európa-kupa második csoportkörének utolsó fordulójában.

Forrás: FIBA

Jósa Attila

A nagy tét ellenére sem teltek meg az Aréna lelátói, pedig a Varese a múltját tekintve az egyik legpatinásabb európai egyesületnek számít, az olasz csapat az 1969/1970-es idénytől kezdődően tíz éven át minden évben a BEK-döntőben szerepelt és öt alkalommal el is nyerte a legrangosabb trófeát. A lombardiai gárda napjainkban távol áll attól, hogy fel tudjon nőni a nagy elődök szintjére, de a Varese éppen a FIBA Európa-kupában a döntőig menetelt néhány évvel ezelőtt.
A váradiak annak tudatában léphettek pályára, hogy győzelmük esetén biztosan továbbjutnak a negyeddöntőbe, ennek megfelelően mindent elsöprő lendülettel kezdtek Cristian Achim tanítványai. A 70. másodpercben Neal büntetője után már 8–0 állt az eredményjelzőn, a Vörös Oroszlánok pedig ezt követően sem lassítottak. Az olaszok a litvánt Donatas Tarolist és Lennard Freemant sem tudták tartani, utóbbi szerda este nyújtotta a legjobb teljesítményét Nagyváradra szerződése óta. A pontos befejezések mellett a védekezéssel sem volt gondja a hazaiaknak ebben az időszakban, a 22. percben már 16 pont volt a VSK U előnye (36–20), így minden adott volt egy nagyváradi örömünnephez. Nem így történt, a Varese egyre inkább a távoli dobásokra helyezte a hangsúlyt és folyamatosan közelebb lopta magát az eredményjelzőn.
Az olaszok szokatlan játékstílusával nem tudtak mit kezdeni a VSK U játékosai, a Varese pillanatok alatt játszotta át az egész pályát és a román bajnokságban megszokottal ellentétben nem játszotta végig a támadóidőket, amint egy üresen álló olasz játékoshoz került a labda, az igyekezett egyből a kosárba juttatni a játékszert. A taktika sikeresnek bizonyolt, az utolsó negyed előtt már az olaszok álltak jobban (79–82). A záró felvonás elején a nagyváradiak 82–82-nél utoljára egyenlítettek, majd az olaszok átvették a vezetést, és a végéig kézben tartották a meccset (96–103).
A VSK U az N csoportot 2-4-es mérleggel a 3. helyen zárja, így lemarad a negyeddöntőről. A piros-kék csapat idei európai kampánya 6 győzelemmel és 7 vereséggel zárult.

Achim a bírókat okolja

„Rendkívül csalódott vagyok. Nagy reményeket fűztem ehhez a mérkőzéshez. Talán az én elvárásaim is kissé irreálisak voltak, azonban hazai pályán döntő meccset játszhattunk. A statisztikákat megnézve azt látom, hogy egy kivétellel fölényben voltunk. Ez a kivétel a vendégcsapat büntetődobásainak száma. Egyáltalán nem tűnik normálisnak számomra, hogy egy olyan csapat, amelyik a hárompontosokat erőlteti és több mint 30-szor próbálkozik távolról, kétszer annyi büntetőt dobjon. Ez igazságtalannak tűnik. Hogyan végződött volna ez a meccs, ha a büntetődobások száma kiegyensúlyozotabban alakul? Minden más statisztikai mutatóban jobbak voltunk, több lepattanót szereztünk az olaszoknál. De kit érdekel ez most? Tudtam, hogy ha egy sok kosarat hozó meccset játszunk, nem lesz sok esélyünk, a Varese csapatában megvan az a minőség, hogy nagyon gyorsan elérjen a labdával egyik palánktól a másikig. Sajnos nem sikerült lelassítanunk őket” – nyilatkozta a mérkőzés után Cristian Achim.

JEGYZŐKÖNYV

Nagyvárad Aréna, 3660 néző.
Nagyváradi VSK U – Itelyum Varese 96–103 (27–19, 23–25, 29–39, 17–21).
VSK U: K. Richard 10, Tarolis 13, Neal 11, Freeman 18, Gotcher 14, Pearson 17, Nicolescu, Arledge 9, Baciu 4.Vezetőedző: Cristian Achim.
Varese: Mannion 16, Ulaneo 2, Spencer 12, Woldetensae 5, Moretti 13, Librizzi, Hanlan 29, Mc Dermott 9, Brown 17. Vezetőedző: Thomas Bialaszewski.
Vezette: Mehmet Karabilecen (török), Zdravko Rutesic (montenegrói) és Valentin Oliot (francia).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában