Kézilabda

2024.01.10. 14:36

Nem lesz sétagalopp a magyaroknak és a románoknak a továbbjutás

A magyar férfi kézilabda-válogatott pénteken 21.30-től megkezdi szereplését a németországi Európa-bajnokságon, első ellenfele Montenegró lesz. A román válogatott szintén pénteken lép pályára 18 órától Ausztria ellen.

Forrás: Bodnár Boglárka

BN–összeállítás 

Németország hat városban rendezi meg a 16. férfi kézilabda Európa-bajnokságot 2024. január 10. és 28. között. A magyar válogatott a C csoportba kapott besorolást, ahol Montenegró (január 12), Szerbia (január 14) és Izland (január 16) lesz az ellenfél. A magyarok az első három mérkőzésüket a Müncheni Olympiahelléban játsszák. A 12000 néző befogadására alkalmas létesítmény 1972-ben az első olimpiai teremkézilabda-tornának, valamint a 2019-es világbajnokság egyik középdöntős csoportjának is adott otthont korábban.

Amennyiben Chema Rodríguez csapata sikerrel jár a csoportkörben és továbbjut, Kölnbe kell utaznia, ahol akár a torna legvégéig is maradhat. A legendás Lanxess Aréna 19 750 fő befogadására alkalmas, és nem túlzás állítani, hogy a kézilabdázás egyik fellegvára. Az Európa-bajnokságon középdöntős összecsapásokat, valamint a torna döntő hétvégéjének mérkőzéseit rendezik majd Kölnben.

A további négy helyszín közül a 2024-es Eb legnagyobb befogadóképességgel rendelkező stadion az 54000 férőhelyes düsseldorfi Merkur Spiel-Aréna, ahol csupán a mai lapzártánk után lejátszott Németország – Svájc, illetve a Franciaország – Észak-Macedónia nyitómérkőzéseket játszották. Otthont ad még a kontinensviadalnak a berlini Mercedes-Benz Aréna (14800), a hamburgi Barclaycards Aréna (13300) és a mannheimi SAP Aréna (13200).

Románia 1994 és 1996 után harmadszor, 28 év szünetet követően kvalifikálta magát az Eb-re. A trikolórok Mannheimben vívják három összecsapásukat a B jelzésű kvartettben, ahol Ausztria (január 12), Spanyolország (január 14), illetve Horvátország (január 16) válogatottjai ellen mérik össze tudásukat. Az osztrák csapat ismerős lehet a román válogatott számára, ugyanis már az Eb-selejtezőn is összetalálkozót a két fél, akkor az alpesi ország legjobbjai oda-vissza legyőzték a románokat.

Az Európa-bajnokság 17 versenynapján, összesen 65 mérkőzést rendeznek. A hat négyesből 2-2 válogatott juthat tovább a két hatfős középdöntő-csoportba. Magyarország az A és a B csoportból, Románia az A és a C kvartettből kaphatja majd ellenfeleit, ha sikerül kivívnia a továbbjutást. A középdöntőkből csupán két csapat jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. A középdöntő után két nap szünet következik. Az elődöntőket követően pedig a január 26-i döntővel zárul a kontinensbajnokság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában