Vízilabda EB

2024.01.10. 14:39

Georgia ellen már a negyeddöntő a tét

A román csapat három győzelemmel, maximális pontszámmal nyerte a 2. divízió D csoportját.

Forrás: LEN

Jósa Attila

Románia férfi vízilabda-válogatottja harmadik csoportmérkőzését is megnyerte az Európa-bajnokságon. A Hollandia (12–8) és Szlovénia (13–5) elleni győzelmek után a Trikolórok Szlovákiát is legyőzték 8–7-re (1–1, 3–3, 2–3, 2–0), így a válogatott ott lesz a kontinenstorna rájátszásban. A szlovákok elleni mérkőzést Dubrovnikban rendezték, és végig kiegyensúlyozott volt, csak az utolsó negyedben dőlt el a csoportelsőség kérdése.

Bogdan Rath tanítványai ezúttal jelesre vizsgáztak küzdeni tudásból, miután többször is visszajöttek kétgólos hátrányból. A győztes gólt Vlad Georgescu szerezte két és fél perccel a mérkőzés vége előtt, a találkozón ez volt az első alkalom, hogy a román csapat állt jobban az eredményjelzőn. A Nagyváradi VSK játékosai, Belényesi Dávid és Váncsik Levente 18, illetve 16 percet töltöttek a medencében, gólt ezúttal nem szereztek. A válogatott nyerő embere a négyszer is betaláló steauás Tudor Fulea volt, Vlad Georgescu 2, míg Andrei Prioteasa és Andrei Țepeluș 1-1 gólt tett hozzá a sikerhez. A kapuban Marius Țic 20 lövésből 13-at hárított.

A román csapat három győzelemmel, maximális pontszámmal nyerte a 2. divízió D csoportját, így a legjobb nyolc közé jutásért zajló rájátszásban az 1. divízió 1 B csoportjának utolsó helyezettjével, Georgiával találkozik. A mérkőzést január 11-én délután rendezik 18 órától Zágrábban.

Elúszott az elődöntő

A magyar női vízilabda-válogatott 12–11-es vereséget szenvedett az olasz csapattól az Eindhovenben zajló Európa-bajnokság keddi negyeddöntőjében, így nem szerezhet olimpiai kvótát a kontinensviadalon és csak az 5-8. helyért folytatja a szereplését.

Az Eb eddigi legfontosabb összecsapása két kihagyott magyar emberelőnyös lehetőséggel indult, az olaszok pedig akcióból szereztek vezetést. Ezt követően végig futott az eredmény után Mihók Attila csapata, akik a számtalan rossz megoldás ellenére az utolsó percben az egyenlítésért támadhattak. A sokadik fórt Szilágyi lőtte el, de az olasz kapus könnyedén hárított.

A magyar válogatottnak így már csak a februárban, Dohában sorra kerülő világbajnokságon lesz lehetősége kiharcolni a párizsi részvételt, azon a tornán további két kvótát osztanak ki, amire a papírforma alapján három csapat pályázik. A hollandiai kontinensviadalon a magyarok a szerdai szünnap után csütörtökön a britek ellen folytatják a szereplésüket.

Végeredmény: Olaszország-Magyarország 12–11 (4–2, 3–3, 4–4, 1–2).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában