Sport

2023.11.28. 17:37

Kezdődik a női kézilabda-világbajnokság

A 26. női kézilabda-világbajnokságot november 29. és december 17. között közösen rendezi Dánia, Norvégia és Svédország.

Forrás: Origo

Jósa Attila

A női kézilabda-világbajnokságon 32 csapat vesz részt, a címvédő norvég válogatott mellett idén is ott lesz a mezőnyben a magyar, illetve a román nemzeti csapat is. A tornán ebben az évben a megszokottnál is nagyobb lesz a tét, mivel a legjobb helyezést elérő csapat, amely eddig még nem kvalifikálta magát, megszerezheti a kvótahelyet a 2024-es párizsi olimpiára. Brazília, Franciaország, Angola, Norvégia és a Koreai Köztársaság már biztosan ott lesz a 2024-es párizsi női kézilabda-tornán. A 32 résztvevő csapatot a labdarúgó világbajnoksághoz hasonlóan nyolc csoportba osztották. A négyes csoportokból az első három helyezett jut tovább a csoportmeccsek után a főtáblára, ahová az első körből továbbjutott csapatok ellen gyűjtött pontokat is magukkal viszik az együttesek. A főtáblán minden csoport két legjobb csapata jut be a negyeddöntőbe, így alakul ki a legjobb 8 mezőnye, ahol már egyenes kieséses rendszerben zajlanak tovább a küzdelmek. A döntőt a dániai Herningben rendezik december 17-én. A fogadóirodák szorzói alapján a végső győzelemre a legesélyesebb csapat a címvédő norvég válogatott, őket a franciák és a dánok követik a sorban.
A magyar válogatott a helsingborgi B-csoportba került, és sorrendben Paraguayjal (csütörtök, 21.30), Kamerunnal (szombat, 21.30) és Montenegróval (hétfő, 21.30) találkozik a továbbjutó három hely egyikéért. A középdöntőben a magyar lányok az A-csoport (Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál) három továbbjutójával találkozhatnak. A csapat a múlt szombati szombati kétgólos vereségét követően vasárnap két góllal bizonyult jobbnak Hollandiánál, így sikerrel zárta a vb-felkészülését. Románia Herningben szerepel majd: december elsején Chile (19 óra), harmadikán Szerbia (19 óra), ötödikén pedig a házigazda Dánia (21.30) lesz az ellenfél. A világklasszis Cristina Neagu szereplése továbbra is bizonytalan a világbajnokságon, ez pedig nagyban befolyásolhatja a román csapat eredményességét. A tornát Romániában a Digi Sport közvetíti élőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában