Beruházás

2023.10.30. 15:41

Területvásárlás stadionépítéshez

A nagyváradi önkormányzat 1,3 millió eurót fizet egy telektulajdonosnak, hogy felgyorsítsa az új váradi stadion építésének a folyamatát.

Forrás: Digi Sport

Pap István

Mintegy 4.500 négyzetméternyi telket vásárol meg a váradi polgármesteri hivatal a Vágóhíd (Traian Blajovici) úton és az Octavian Goga utcán annak érdekében, hogy mihamarabb elkezdődhessen az új váradi stadion építése. Eredetileg az önkormányzat kisajátította a stadion helyszínéül kiszemelt területnek magánkézben lévő telkeit, csakhogy az egyik kisajátított cég pert indított emiatt a város ellen. Márpedig, mint azt Florin Birta polgármester magyarázta a napirendi pont vitáján a csütörtöki helyi tanácsülésen „senki nem fog finanszírozást adni, amíg egy peres ügy van bejegyezve a telekkönyvbe”. Kifejtette, hogy az önkormányzat eredetileg területcserét ajánlott fel a Vágóhíd (Traian Blajovici) utca 10B szám, és az Octavian Goga utca 2B szám alatti telkek tulajdonosának, de ez nem fogadta el az ajánlatot. Ezt követően sajátította ki a területeket az önkormányzat, ami miatt bírósághoz fordult a cég. Később aztán Birta elmondása szerint maga a cég kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy mégis inkább eladná az ingatlanokat. A polgármester hangsúlyozta, hogy eddig is arra törekedtek, hogy megegyezzenek az érintettekkel, hogy elkerüljék a hosszú pereskedéseket a kisajátítások miatt elégedetlen ingatlantulajdonosokkal, és az esetek 80 százalékában sikerült is megegyezni a vételárról. Most is hasonló megegyezés történik, a megbízott értékbecsüs 1,3 millió euróra értékelte a két telket, valamint az azokon álló ingatlanokat. A Vágóhíd utcai telken két csarnok, a Goga utcai telken pedig egy zöldség-gyümölcs üzlet, egy melléképület, egy autómosó és egy kávézó áll. Az adásvétel után az önkormányzat az összes építményt lebontatja. „Erre a területszerzésre szükség van ahhoz, hogy megszülessen a kormányhatározat a stadionépítésről” – tette hozzá Birta. A polgármester szerint az említett kormányhatározat elfogadása jövő év tavaszán várható, azt követően már kezdődhet a stadionépítési eljárás. Liviu Mihai Sabau-Popa PSD-s helyi tanácsos javaslatot tett arra, hogy a tervezett 16 ezer férőhelyes stadiont növelni kellene és legalább egy 18-20 ezer férőhelyes stadiont kellene építeni. Florin Birta válaszában azt mondta, hogy a váradi stadionépítési tervet egy olyan cég dolgozta ki, amelyik kifejezetten stadionépítésekre szakosodott, és ez a cég azt állapította meg, hogy Nagyváradnak elég egy 16 ezer férőhelyes focipálya. Az ingatlanvásárlásra vonatkozó határozattervezetet végül két tartózkodás mellett fogadta el a helyi tanács. Hogy mikor fog megvalósulni a váradi labdarúgó stadion, az a határozattervezet elfogadása ellenére is kérdéses, ugyanis a kormány a gazdasági-pénzügyi helyzet stabilizálására hivatkozva befagyasztotta a stadionépítési programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában