Beszámoló

2023.10.16. 15:18

Második alkalommal rendezték meg a Bihardiószeg Kupája klasszikus sakkversenyt

Az elmúlt hétvégén két napos országos sakkverseny színhelye volt Diószeg.

Fotó: Mészáros Márta

D. Mészáros Elek

Az öt és fél éve létrejött helyi sakk klub alapító elnökének, Törő Gyulának kitartó munkájának köszönhetően látványos fejlődést értek el az utóbbi időben. Sikerült az országos sakkszövetségnél bejegyeztessék magukat, immár több igazolt játékosuk is van. Az elmúlt évben 1600 élőpont alatti sakkozókat vártak a megmérettetésre, az idén már 1700 élőpontra emelték mindezt, ami kétségtelenül egy fejlődési szakasz kezdetét jelenti. A verseny megnyitóján, ahogyan a másnapi díjkiosztón jelen volt Mados Attila polgármester is, aki örömmel konstatálta, hogy immár országos érdeklődés övezi a sakkversenyt, hisz Tîrgu Jiutól egészen Csíkszeredáig az ország több pontjáról érkeztek nevezések. Ugyanakkor fontosnak és támogatandónak tartja a település sakkéletének fejlődését, mint mondta ezáltal is sikerül kiragadni a fiatalokat a virtuális világból, gondolkodásra késztetni őket. Az eseményen jelen volt Szél Sándor a megyei szakszövetség titkára is, aki heti rendszerességgel okítja a diószegi bábutologatókat. A köszöntő beszédeket követően Dan Raț FIDE bíró ismertette a betartandó szabályokat. A játszmák 30 plusz 30 perces gondolkodási idővel, lépésenként 30 másodperces bónusszal lettek meghirdetve. A kétnapos versenyzés szüneteiben sem volt üresjárat, értékhordozó programokkal töltötték ki azt. Várdai József a Zichy Gazdakör elnöke borkóstolóval egybekötött előadást tartott a térség szőlészetéről, borászati múltjáról. Dr. Szabó József helytörténész pedig a Zichy kastélyba invitálta a sportolókat, ahol megtekintették az Érmellék tájegységet bemutató múzeumot, majd pedig az Irinyiek szobrát.

A vasárnap délutáni eredményhirdetés feladata Törő Gyulára és Dan Rațra hárult. A maximum 1200 élőponttal rendelkezők versenyét a diószegi Balogh István nyerte meg, a nagyváradi Kozma Károly-Miklós követte őt a rangsorolásban, míg a Tordáról érkezett Revnic Radu-Andrei a harmadik lett. 1201-1400 élőpontok birtokosai közötti versenyben a legjobban a székelyhídi Gardó Ferenc teljesített, a helyi sakk klub tagja, Siklódi András lett a második, míg a tordai Străjan Andrei-Mihai a harmadik helynek örülhetett. 1401-1700 élőpontosok közül a Kolozsvárról érkezett Varga Dezső örülhetett a legjobban, hisz az első helyen végzett, a nagyváradi Paul Darius-Bogdan a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott, megelőzve a szintén nagyváradi Deac Dorelt.

A birtokolt élőpontoktól függetlenül a legjobban teljesítő versenyzőket is díjazták. A csíkszeredai Sorbun Cristinel érdemelte ki a Diószeg kupát, a második helyen végzett Bonte Arghir Nagybánya sakkozóinak hírnevét öregbítette, a nagyváradi Popa Natalia „bronzéremre” lett érdemesítve.

A díjkiosztó kellemes színfoltjaként, a nagyváradi Blăndul Valentin felajánlotta a több évtizede őrzött, első zsebsakktábláját a verseny legfiatalabb játékosának, Szűcs Dávid Ferencnek.

Fotó: Mészáros Márta

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában