Labdarúgás

2023.09.28. 17:24

Nem találták a gólhoz vezető utat villanyfényben a váradiak

Kétgólos győzelmet aratott a FCSB szerda este a Bihar FC vendégeként a nagyváradi Bodola Gyula Stadionban.

Fotó: Dan Ille

Jósa Attila

Hosszú idő után rendeztek villanyfényes meccset szerda este Nagyváradon, ahol a Bihar FC a fővárosi FCSB csapatát fogadta a Román Kupa csoportkörének nyitófordulójában. Nem bízták a véletlenre a stadionba való bejutást a nagyváradi szurkolók, a környező utcákat már bő két órával a kezdés előtt ellepték a minőségi labdarúgásra kiéhezett tömegek. Sem a jegyek, sem a bérletek nem voltak helyre szólóak és ebből komoly bonyodalmak adódtak, hiszen hiába nyitottak meg öt kaput is a szervezők, a létesítmény és a mellette elhelyezkedő szálloda közötti részen hatalmas tömeg torlódott fel, miközben a Kanonok sorhoz legközelebb eső 4-es kapunál pillanatok alatt be lehetett jutni az arénába. Kezdésre szinte teljesen meg is telt a jövőre a centenáriumát ünneplő stadion, mindössze pár tucat szék maradt üresen biztonsági okokból, a csendőrség kérésére. Sok vendégszurkoló is érkezett, a FCSB hatalmas zászlókkal felszerelkezett drukkerei egy teljes szektort megtöltöttek.
Bár a kor követelményei már bőven meghaladták a Bodola Gyula Stadion lehetőségeit, a telt házas aréna látványa így is remekül mutatott az esti megvilágításban. Csak irigykedve gondolhatunk azokra az időkre, amikor az ehhez hasonló körülmények teljesen megszokottak voltak a nagyváradi stadionban, igaz, akkoriban a világítótestek nem ideiglenesen lettek felállítva és a helyi csapat is a román (vagy éppen a magyar) labdarúgás élmezőnyéhez tartozott. Mint az Dr. habil. Fleisz János egyetemi tanár szerkesztőségünkhoz eljuttatott leveléből kiderült, Nagyváradon kereken nyolcvan évvel ezelőtt, 1943. június 26-án volt az első villanyfényes meccs, a Nagyváradi AC – Törekvés rangadó 5000 néző előtt 2-2-es döntetlennel végződött.
Az FCSB elleni mérkőzés alkalmából a váradi klub Vígh Józsefet és Jenei Imrét is köszöntötte a közönség vastapsa kíséretében. A reflektorokat sikerült finomhangolják kedd este a szakemberek, így az országos szinten is kiemelkedően jónak számító gyepszőnyegen nem volt akadálya annak, hogy egy igazán színvonalas produkcióval rukkoljanak elő a felek. Nem így történt, a találkozón a hazai csapat elsősorban azzal volt elfoglalva, hogy lezárja a sávokat, a jelentős technikai és sebességfölényben játszó bukarestiek pedig szemmel láthatóan nem „pörögtek” a legmagasabb fordulatszámon. A 26. percben megszerezte a vezetést a FCSB, Miculescu a kezét is használva középen lebirkózta a kezdőcsapatba meglepetésre bekerülő Paublusztig Tamást, majd 11 méterről fordulásból a hálóba lőtt (0–1). A hazaiak válasza nem késett, azonban Sergiu Jurj nagy helyzetben a kapu mellé lőtt. A következő nagy hazai helyzetig az 54. percig kellett várni, de Gunie okos passza után Ban csúnyán „eltörte” a labdát. A 69. percben eldőlt a pontok sorsa, egy szögletrúgást követően Ngezana megelőzte a rosszul kimozduló Pînzariut és a felsőléc segítségével megduplázta a FCSB előnyét (0–2). A lefújást követően népes gyereksereg lepte el a pályát, akik véget nem érő autogram-vadászatba és fotózkodásba kezdtek a vendégek ismertebb játékosaival.

Mestermérleg

„Volt néhány jó pillanatunk, amikor fel tudtunk nőni az FCSB szintjére, emiatt szeretnék gratulálni a srácoknak. A közönség nagy energiát adott nekünk, a város ki van éhezve a labdarúgásra, ez most is meglátszott. Úgy gondolom, hogy ezzel a mérkőzéssel sok szimpátizánst szereztünk klubunknak” – nyilatkozta Florin Farcaș, a váradiak vezetőedzője. „Örülök, hogy a játékosok komolyan vették ezt a mérkőzést. Tetszett a stadionban uralkodó hangulat. Romániában különleges légkör van, az emberek szeretik a futballt. Mi hozzászoktunk, hogy tízezer ember előtt játszunk, de nem számítottam ilyen hangulatra egy kisebb klubnál” – értékelt röviden a FCSB mestere, Eliasz Haralambusz.

JEGYZŐKÖNYV

Nagyvárad, Bodola Gyula Stadion, 10300 néző.
Bihar FC – FCSB 0-2 (0-1).
G: David Miculescu (26.), Siyabonga Ngezana (69.)
FC Bihor: M. Pînzariu – C. Jurj, Paublusztig T. (V. Calugher, 46.), Sg. Bactăr (D. Stan, 81.), R. Farcaș, L. Ioviță – R. Gunie, B. Vasile (F. Chitaș, 59.), I. Ban – A. Sorian (A. Popa, 86.) – S. Jurj (M. Hosu, 59.). Vezetőedző: Florin Farcaș.
FCSB: A. Vlad – V. Crețu, S. Ngezana, D. Haruț, C. Ganea (I. Panțîru, 78.) – D. Djokovic (A. Șut, 78.), M. Lixandru (A. Pandele, 85.), G. Gogescu (D. Olaru, 46.) – E. Radaslavescu (O. Popescu, 46.), D. Miculescu, O. Popescu. Vezetőedző: Eliasz Haralambusz.
Vezette: Andrei Moroiță (Ploiești) – Ionel Dumitru (Gherghița), Raul Ghiciulescu (Lugos).
Szövetségi megfigyelő: Cătălin Pașcanu (Kudzsir) és Aron Huzu (Nagyszeben).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában