Sport

2023.05.10. 17:34

Rekordszámú részvétel a IV. Kabos Endre sport diákolimpián

Az érmihályfalvi selejtezőkkel vette kezdetét a IV. Kabos Endre sport diákolimpia, melynek döntőit május 15-én a nagyváradi Sportiskolában rendezik.

Fotó: Balázs József Attila

Balázs József Attila

A fenti címmel kétnapos kézilabda és labdarúgó selejtező-mérkőzésekre került sor május 8-án és 9-én. Bihar megyei magyar tannyelvű középiskolás diákok részvételével, Érmihályfalván a Praszler Gyula futballpályán és a mellette található sportteremben. Kabos Endre 1906 november 5-én született Nagyváradon, háromszoros olimpiai, hatszoros Európa-bajnok kardvívásban. 1944 november 4-én a németek által aláaknázott budapesti Margit hídon közlekedett, amikor a halálát okozó robbanássorozat történt.
Hétfő kora délelőtt a csapatok és kísérőik köszöntésével kezdődött a kétnapos Kabos Endre sport diákolimpia. A felsorakozott csapatokat először Zeffer Tímea, az Érmihályfalvi 1. számú Technológiai Líceum igazgatónője, az esemény főszervezője köszöntötte. Elmondta, a sportrendezvény két napján, összesen közel négyszáz fiatal vesz részt a kézilabda és labdarúgó mérkőzéseken, ennyien még nem jelentkeztek erre a megméretetésre. Köszönetét fejezte ki Karsai Attila alpolgármesternek a támogatásáért és az infrastruktúra biztosításáért, a szervezésben oroszlánrészt vállaló kollégáknak Nagy Boda Brigitta tanárnőnek, Varga Róbertnek, a Zelk Zoltán Gimnázium igazgatójának, Csengeri Csongor és Bánházi Miklós tanár úraknak. Nagy Boda Brigitta tanárnő, társszervező a technikai tudnivalókat ismertette, Varga Róbert köszöntője után a fair play szabályok betartására kérte a játékosokat. Az első nap, programja a következőképpen alakult: ötödik és hatodik osztályos fiúk labdarúgó selejtezői zajlottak négy csoportban, és a lány kézilabda helyosztó mérkőzések, egy csoportban.

Labdarúgásban, az első csoportban négy csapat vett részt, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum, Szalacs, Tóti és Érmihályfalva, a másodikban a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola, Hegyközszentmiklós és Székelyhíd, a harmadikban Érsemjén, a nagyváradi Szent László líceum és Szalonta, a negyedikben Bors, Köbölkút és Érkörtvélyes fiataljai. Minden csoportból az elsők jutottak tovább a május 15-én a nagyváradi Sportiskolában tartandó döntőbe, név szerint: a nagyváradi Ady Endre líceum és a Szacsvay Imre iskola, Érsemjén és Bors csapatai. A kézilabdás lányoknál a selejtező mérkőzéseken a következő eredmények születtek: Tarcsa – Szalacs 6–25, Székelyhíd – Érmihályfalva 12–13, Szalacs – Székelyhíd 21–7, Érmihályfalva – Tarcsa 21–6, Tarcsa – Székelyhíd 10–14, Szalacs – Érmihályfalva 10–5. Az eredmények alapján Nagyváradon a harmadik helyért Székelyhíd és Tarcsa csapatai játszanak, az első helyezésért Érmihályfalva és Szalacs csapatai mérkőznek.
Kedden a hetedikes és nyolcadikos fiúk labdarúgó selejtezőit rendezték, három csoportban, valamint a fiú kézilabda helyosztókat tartották két csoportban. A második sportnap megnyitóján Varga Róbert a Zelk Zoltán Gimnázium igazgatója köszöntötte a megjelent iskolák sportolóit és tanáraikat, majd átadta a szót Karsai Attila alpolgármesternek aki üdvözölte a diákolimpia selejtező mérkőzéseire érkezett csapatokat. Köszöntőjében kiemelte, mint a város előljárója, mindig szívesen látja városunkban az ilyen sporteseményeket, és prioritásként kezeli a sport támogatását, hogy a felnövekvő generációk fizikai állapota a lehető legmagasabb szintet érje el. Zeffer Tímea igazgatónő köszöntőjében örömének adott hangot, hogy az idei, negyedik Kabos Endre sport diákolimpián már elérték a négyszáz aktív résztvevőt. Ez azt is bizonyítja van igény az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekre. Bánházi Miklós tornatanár, a technikai tudnivalókat ismertette a résztvevőkkel.

A labdarúgás három csoportja sorsolás után a következő módon alakult: első csoport - Bors, nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, Berettyószéplak, Nagyszalonta; második csoport - Paptamási, Hegyközszentmiklós, Érsemjén, Székelyhíd; harmadik csoport - nagyváradi Ady líceum, Érmihályfalva és Szalacs. A csoportokból Szalonta, Székelyhíd és a nagyváradi Ady líceum, valamint a csoportokból a két legjobb második helyezést elért csapat egymással vívott mérkőzéséből, az Érsemjén-Bors összecsapásból, Érsemjén jutott tovább 1–0 eredménnyel a Nagyváradon, május 15-én rendezendő mérkőzésekre.
A fiú kézilabdások két csoportban mérkőztek, az első csoportban Érkeserű, Szalacs és Érszőlős, a másodikban pedig Körtvélyes és Élesd szerepelt. A mérkőzések után kiderült, hogy május 15-én a harmadik helyért Érkeserű és Körtvélyes, az első helyezésért Élesd és Szalacs csapata fog küzdeni. Zeffer Tímea igazgatónő a rendezvény végén elégedetten nyugtázta, hogy a mérkőzések sportszerűen és gördülékenyen zajlottak, köszönhetően a felkészítő és segítő tornatanároknak, edzőknek. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki Nagy Boda Brigitta tanárnőnek, Varga Róbert igazgató úrnak, Csengeri Csongor és Bánházi Miklós tanár úraknak.
Az esemény szervezői: az Érmihályfalvi 1. Számú Technológiai Líceum főszervező, és társszervezői a Zelk Zoltán Általános Iskola, Crișul Sportklub, Bihar megyei RMDSZ, Bihar Megye magyar tannyelvű iskolái és a Nagyváradi Sportiskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában