Sport

2023.05.24. 17:11

Fogathajtás: Köbölkúton az első díj

A hétvégi fugyivásárhelyi versennyel lezajlott a román kettesfogathajtó verseny második fordulója, ami egyben nemzetközi minősítő verseny volt kettes- és négyesfogatok számára is.

Fotó: Jósa Attila

Erdon-összeállítás

A vártnál kevesebb versenyző állt rajthoz az idén a Berkes legelőn igényesen kialakított pályákon, hiszen tavaly közel harmincan méretkeztek meg, míg az idén a versenyzők száma nem érte el a húszat. Három versenyszámból áll egy fogathajtó verseny egy hétvégén, az első nap, a pénteki a díjhajtásé, ami az idomítottságot, a második a maratoné, ami az állóképességet, a harmadik nap pedig az akadályhajtásé, ami a hajtó és a ló ügyességét vizsgálja. Bihar megyéből hat versenyző kezdte el a versenyt, ebből négyen tudták befejezni a küzdelmeket. A tavalyi győztes, Rákóczi Gergő ezúttal nem vett részt versenyen, hiszen ő Lipicán indult négyesfogatával, majd onnan a felvidéki Dunaszerdahelyre szólítja a versenynaptár. Ugyancsak a szlovákiai verseny miatt mondta le néhány külhoni versenyző is a fugyivásárhelyi megmérettetést, jelen volt viszont idősebb és ifjabb Dobrovitz József, akik csapatban fogathajtó világbajnokok. A fugyivásárhelyi versenyen a négyesfogatok a téli Világkupára is minősítő pontokat szerezhettek, míg a kettesfogatoknál nemzetközi háromcsillagos minősítést kapott a megmérettetés, amivel a világranglistára tudtak pontokat gyűjteni a versenyzők.

Fotó: Jósa Attila

Érdeklődésünkre Ladányi Kovács Zoltán, a Nemzetközi Lovas-szövetség technikai kiküldöttje, a Bács-Kiskun Megyei Lovas-szövetség elnöke elmondta, évről-évre egyre nagyobb közönség látogat ki a Fugyivásárhely melletti Berkes legelőn kialakított pályára, érződik, hogy a helyiek szeretik és élvezik a versenyeket. Fugyivásárhely pogármestere, Ioan Gligor szintén elégedetten nyilatkozott a Bihari Naplónak: „Tizenöt évvel ezelőtt a focipályán rendeztünk egy versenyt, ahhoz képest szépen kinőttük magunkat. Mindig mondom a vásárhelyieknek, ez nem egy focimeccs, amit a jövő héten is megnézhetsz, ilyen verseny egyszer van egy évben. Faluhelyen vagyunk, így a lovak tradicionálisan betöltött szerepéről aligha kell bármit mondanom, viszont a fogathajtás terén is sokat fejlődött a település, a hétvégi versenyen öt fugyivásárhelyi is rajthoz áll.”

Fotó: Jósa Attila

A bethleni ménes lovaival versenyző érköbölkúti Varga Roland akadálymentesen megnyerte a versenyt, maga mögé utasítva a többi dobogóra vágyót. Összetett versenyben Babó Kálmán a második helyen, Farkas József a harmadik, Bartha Eduard a negyedik, Nistor Nicolae az ötödik helyen végzett, míg az idén romániai színekben induló Kovács Imre az utolsó helyen végzett saját kategóriájában. Ez a nemzetközi háromcsillagos verseny hozadéka. A verseny a kétcsillagos kategóriában is lehetőséget adott megmérettetésre, itt jól szerepeltek a Bihar megyeiek. A magyarországi Mikó Bence nyerte az első helyezést, második helyen a hegyközcsatári Dorsonszki Imre végzett. Jól szerepelt még az idén először rajthoz állt paptamási Tóth Dávid, aki saját kategóriájában az ötödik helyen végzett. A következő megmérettetés a székelyföldi Bodokon lesz, ez is háromcsillagos verseny és ott jelen lesznek a székelyföldi hajtók is, akik Fugyivásárhelyen az időpontmódosítás miatt nem tudták magukat képviseltetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában