Úszás

2023.02.23. 17:39

Profiktól tanulnak úszni és pólózni a székelyhídi fiatalok

Forrás: A szerző felvétele

Juhász György

November óta tevékenykedik a székelyhídi tanuszodában Coraș Luminița úszásoktató és Hașaș Marcel vízilabdaedző. Hétfőtől-csütörtökig, 16 órától tartanak oktatást egész kiskorú gyerekektől kezdve egészen a serdülőkig, napi 2-3 órán keresztül. Laikus szemmel azt látjuk, hogy mind a 80 centiméteres kis- és mind a 160 centiméteres nagy medencében játék, úszkálás folyik, de mint kiderült, ennél sokkal többről van szó.

„Nagyon érdekes és nagy kihívásnak tűnt, hogy egyszerre több korosztállyal valamint egyidőben kezdőkkel és haladókkal kell foglalkoznom – kezdte értékelését Luminița – ugyanakkor hamar kiderült, hogy ez nagyon hálás feladat. A gyerekek nagy odaadással és szorgalommal vetik magukat a munkába, a fegyelem pedig teljesen meglepett. Fokozatosan tanulják az úszásnemeket és külön öröm számomra, hogy teszik mindezt mindenféle szégyenérzet nélkül, legyen bármilyen, akár kor, akár tudásbéli különbség is közöttük. Nagyon jó látni azt, hogy az oktatás egyre inkább családi programmá alakul, hisz egyre több szülő veti a habok közé magát, míg gyerekeik tanulnak.”

Én is a fegyelemre tenném a fő hangsúlyt – értékelt Hașaș Marcel – és annak is kimondottan örülök, hogy ilyen hamar sikerült találnom 5-6 gyereket, akiknek már külön vízilabdaedzéseket tarthatok. Az előttünk és most is itt dolgozó Cristina Cecan nagyon jó alapot adott a srácoknak, mára már a labdakezelésnél, a passzoknál, sőt a váltott lábbal taposásnál tartunk. Nagy lehetőség lehet a gyerekek számára a kapcsolatunk a Nagyváradi Crișul Sportklubbal, hiszen ha tehetség lakozik a gyerekben, akkor meglesz a lehetősége akár versenyúszni, akár igazoltan vízilabdázni. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az úszás az egyik legegészségesebb sport, hisz a víz mentesíti a testet a terheléstől, így kedvezve az ízületi problémákkal küzdőknek is, fejleszti a kitartást, erősíti a törzs- és a felsőtest izomzatait, a légzőizmokat. Megragadnám a lehetőséget, hogy elmondjam, még mindig várunk akár kezdő, akár haladó úszókat Székelyhídra!”

A tanuszoda továbbra is a megszokott napirenden van nyitva, minden hétköznap 06:30 – 08:00, illetve délután 16:00 – 21:00 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában